Flaster umesto vakcine: Ispitivanje u toku

Kompanija "Emerdžeks" sa sedištem u Oksfordširu u Velikoj Britaniji uskoro će započeti klinička ispitivanja druge generacije vakcine protiv koronavirusa, koja bi se lako primenjivala u vidu flastera za kožu, a koristila bi T ćelije za ubijanje zaraženih ćelija.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija/Foto:Shutterstock/Microgen
Ilustracija/Foto:Shutterstock/Microgen

Takva vakcina, kako prenosi Gardijan, mogla bi da ponudi dugotrajniji imunitet od sadašnjih vakcina. Kako se navodi, vakcine bi imale T ćelije kojima bi uklonile zaražene ćelije iz tela brzo nakon infekcije, a čime bi se sprečila replikacija virusa i bolest.

Dok se antitela koja proizvode trenutne vakcine protiv kovida 19 drže za virus i sprečavaju ga da inficira ćelije, T ćelije pronalaze i uništavaju zaražene ćelije. Vakcine, kakve proizvode Fajzer i Biontek i Astrazeneka takođe proizvode T ćelijski odgovor, ali u manjoj meri, navodi Gardijan.

Kompanija "Emerdžeks" dobila je, kako se navodi, zeleno svetlo od švajcarskog regulatora za lekove da sprovede početna ispitivanja na ljudima u Lozani. Ispitivanjja će uključiti 26 dobrovoljaca koji će primiti visoku i nisku dozu njegove eksperimentalne vakcine protiv koronavirusa od 3. januara naredne godine.

Privremeni rezultati ispitivanja očekuju se u junu naredne godine, dok bi vakcina za upotrebu mogla da bude spremna 2025. godine. Sada raspoložive vakcine protiv virusa uglavnom izazivaju odgovor antitela koji s vremenom opada, što znači da su ljudima potrebne buster doze da bi održale zaštitu od virusa, navodi Gardijan. "Emerdžeks je vakcina koja deluje drugačije, brzo ubija zaražene ćelije. To znači da bi mogla da ponudi dugotrajniji imunitet, verovatno decenijama i mogla bi da bude bolja u borbi protiv mutacija virusa", rekao je direktor kompanije Robin Koen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 76 idi na stranu