Dijabetes katalizator kovida: Viši nivo šećera - veći proboj virusa

Šećeri pronađeni na površini ljudskih ćelija utiču na infekciju kovid 19, prema studiji koju je vodio Univerzitet Alberta, a ona je jedna od prvih koja je primetila ovaj odnos i sugeriše da bi ćelije u mozgu mogle posebno da budu oseteljive.

Zdravlje

Izvor: B92

Petak, 12.11.2021.

09:45

Dijabetes katalizator kovida: Viši nivo šećera - veći proboj virusa
Foto:EPA/PIYAL ADHIKARY

Profesor na odeljenju za hemiju Metju Makoli, rekao je da virus zapravo koristi glikane ili šećere domaćina da bi dobio pristup ćelijama.

"Ovaj način delovanja ulaska virusa nije bez presedana, međutim, ono što je iznenađenje je da to zaista nije otkriveno", rekao je on.

Ovi šećeri, poznati kao glikani, napravljeni su od sijalinske kiseline i klase biomolekula koji su neophodni za ćelijsku strukturu, skladištenje energije i regulaciju sistema, prenosi Technology.

Makoli je objasnio da se do 50 odsto svih virusa koji inficiraju naše ćelije, od kojih je najpoznatiji grip, vezuju za šećere na ćelijskim receptorima kako bi dobili pristup i inficirali ćeliju.

"To je ono što sve naše ćelije imaju na sebi, pa zašto ne iskoristiti ono što je tamo - u tome su virusi dobri", rekao je on.

Makolijeva laboratorija je u početku izvodila eksperimente sa relativno bezopasnim pseudovirusom, nesposobnim da se replicira u laboratoriji, naoružanim šiljastim proteinom SARS-CoV-2.

Nakon dobijanja obećavajućih rezultata, laboratorija profesora Toma Hobmana na Odeljenju za ćelijsku biologiju na Medicinskom i stomatološkom fakultetu ponovila je nalaze o autentičnom SARS-CoV-2 pod odgovarajućom biološkom sigurnošću.

Istraživači su koristili alate hemijske biologije da modulišu te šećere na površini ćelije kako bi proučili sposobnost virusa da uđu unutra i inficiraju ćelije.

Iako su istraživači pokazali da sposobnost virusa da inficira ćeliju opada između dva i deset puta kada je proizvodnja šećera na ćelijskim receptorima blokirana, Makoli je sugerisao da proces nije dovoljno shvaćen za trenutni razvoj terapije.

"Pošto se SARS-CoV-2 stalno razvija, varijanta koja evoluira sa infekcijom zavisnom od šećera bila bi prilično zabrinjavajuća, ali naše znanje nam omogućava da pazimo na takvu varijantu", rekao je on.

U radu se takođe predlaže da se određeni šećeri koje su istraživači istraživali - glikolipidi, koji su šećeri vezani za lipide (mast) - nalaze u najvećim koncentracijama u oblasti gde je nedavno pokazalo da kovid 19 inficira: mozak.

Makoli je ranije ove godine rekao da su brojne studije pokazale da SARS-CoV-2 može pronaći put do mozga i inficirati ćelije nervnog sistema, uključujući neurone.

"Spekulišemo da bi ove interakcije šećera mogle da se odnose na ono što se zove tropizam tkiva, a to su ćelije domaćina koje podržavaju virusnu infekciju i replikaciju."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

20 h

Podeli: