Pluća onih koji su preležali koronu najugroženija: Neki pacijenti ponovo uče da dišu

Kada simptomi koronavirusa postanu srednje teški i teški, uglavnom su najugroženija pluća. Ipak, kovid 19 ume da ugrozi i druge vitalne organe. Mihailo Stjepanović, direktor Klinike za pulmologiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije, kaže za RTS da je veliki pritisak na bolnice i da neki pacijenti ponovo uče da dišu nakon preležane bolesti.

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 09.11.2021.

14:26

Pluća onih koji su preležali koronu najugroženija: Neki pacijenti ponovo uče da dišu
Foto: EPA-EFE/Giuseppe Lami

Mihailo Stjepanović je gostujući u Dnevniku RTS-a rekao da je Klinika za pulmologiju u dva navrata bila u kovid režimu. "Nekad pluća pobele za dva do tri dana. Važno je bolesnike pratiti i uhvatiti pravi momenat da bi se moglo što pre odreagovati", dodaje Stjepanović.

Prema njegovim rečima, iznenađenje je da je epidemija već dve godine stalno prisutna.

"Nekada i mlade osobe imaju izrazitu upalu pluća. Veliki je pritisak i postkovid pacijenata. U pitanju je multisistemska bolest, a virus može da ostavi ozbiljne posledice"; napominje Stjepanović.

Prema njegovim rečima, desi se da pacijenti mesecima dolaze nakon preležane bolesti.

"Klinika je otvorila svakog utorka postkovid ambulantu. Sa uputom izabranog lekara možete da dođete na pregled kod pulmologa svakog utorka. Procenjujemo koliko je korona oštetila pluća, radimo laboratorijske analize, radimo D-dimer... Ponekad uključujemo i specijaliste fizikalne medicine, učimo ih vežbe disanja", navodi Stjepanović.

Neki pacijenti ponovo uče da dišu

Navodi da neki pacijenti ponovo uče da dišu nakon preležane korone.

"Program je složen. Pozivam pacijente koji se i dalje zamaraju, imaju suv kašalj da dođu u kovid ambulantu", kaže Stjepanović.

Navodi da kada usmerite sve resurse zdravstvenog sistema na jednu bolest, drugi su ugroženi.

"Svaki dan se traži mesto više. Veliki je pritisak pacijenata da legnu u bolnicu, na dijagnostiku, terapiju i lečenje. Mi u našoj ambulanti pregledamo oko 250 pacijenata samo pre podne, a u onkološkoj ambulanti oko 70-80. To je veliki pritisak onkoloških pacijenata", ističe Stjepanović.

Kaže da je važno doći na vreme.

"Simptomi raka pluća su zamaranje, gubitak apetita, telesne težine.... To je sve na šta naši građani treba da obrate pažnju, naročito stariji od 50 godina i muškarci. Dešavalo se, zbog kovid sistema rada, da se pacijenti kasno jave lekaru", napominje Stjepanović.

Dnevna bolnica je, kaže, non-stop radila, i terapija nije nikada bila obustavljena nijednom onkološkom pacijentu.

"Sada se čeka 7 do 10 dana do bronhološkog ispitivanja. Prioritet su borba za ljude. Svakako borba za opremu i nova radna mesta", zaključuje Stjepanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: