Ko treba da primi četvrtu dozu? VIDEO

Najave Batuta da će se u Srbiji davati četvrta doza vakcine protiv koronavirusa zbunila je građane, pa su mnogi otišli na vakcinalne punktove kako bi je primili. Epidemiolog Vladan Šaponjić iz Instituta za javno zdravlje je objasnio ko treba da primi četvrtu dozu i kada.

Zdravlje

Izvor: B92, TV Prva

Četvrtak, 04.11.2021.

18:20

Ko treba da primi četvrtu dozu? VIDEO
Foto: Printscreen/TV Prva

Iz Instituta za javno zdravlje poručuju da se ne planira uvođenje četvrte doze, već da nju primaju samo osobe koje spadaju u najrizičnije grupe ljudi.

Na vakcinalnim punktovima ipak je bilo onih koji su, u neznanju ili zbog straha, došli da prime četvrtu dozu vakcine.

Institut za javno zdravlje Batut poslao je jasnu preporuku: Svako ko je primio dve doza treba da primi buster dozu najmanje 4 meseca od datuma revakcinacije.

Četvrta doza važi samo za osobe sa urođenim ili stečenim oslabljenim imunitetom.

"U tu grupu spadaju osobe koje primaju hemioterapiju, ne sve nego one kod kojih dovodi do slabljenja imuniteta, oni na hemodijalizi, pacijenti HIV AIDS, neke grupe još", rekao je epidemiolog Vladan Šaponjić.

Za te osobe četvrta doza predstavlja ono što je za druge treća, odnosno buster doza.

"Nakon primanja dve doze, prime i dodatnu dozu nakon 28 dana od druge doze, nakon pet meseci primaju buster dozu, kao svi ostali građani, samo što je to njima 4. doza, ne treća doza", kaže Šaponjić.

Trampuž: "Moguće je da ćemo modifikovati četvrtu i petu dozu vakcine" VIDEO?
Samo pominjanje četvrte doze zbunilo je građane. Mnogi od njih došli su na vakcinalne punktove kako bi je i primili.

"Mi ovih dana imamo pacijente koji traže 4. dozu i informaciju kad će biti 4. doza", kaže Milena Turubatović, doktorka opšte medicine.

Ona poručuje svim građanima:

"Ne dolazite po četvrtu dozu pošto četvrta nije po pravilniku sada, najviše što dajemo je treća buster doza."

Vakcinalni punkt na Beogradskom sajmu standardno je prometan, međutim onih koji primaju prvu dozu vakcine i dalje nema dovoljno. Za sada treba da poraste procenat ljudi koji primaju prvu dozu vakcine, jer do priča o četvrtoj dozi ima još dosta vremena.

Važno je primiti treću dozu: "Cilj je da se vakciniše 70 odsto građana Srbije"

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

77 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: