Zeleno svetlo za molnupiravir: Odobren za kućnu upotrebu

U Velikoj Britaniji je odobren lek "molnupiravir" za lečenje kovida i ta zemlja je postala prva koja je dala zeleno svetlo za kućnu upotreb ovog leka.

Zdravlje

Izvor: B92

Četvrtak, 04.11.2021.

12:58

Zeleno svetlo za molnupiravir: Odobren za kućnu upotrebu
Foto:Profimedia

Pilula je licencirana za odrasle od 18 i više godina koji su bili pozitivno testirani na kovid 19 i imaju najmanje jedan faktor rizika za razvoj teške bolesti. Lek, poznat kao "molnupiravir", trebalo bi da uzimaju dva puta dnevno tokom pet dana, ljudi kod kuće sa blagim do umerenim simptomima kovida 19.

Merk potvrdio: Oralni lek protiv kovida – 50% manje šanse za hospitalizaciju ili smrt

Antivirusna pilula koja smanjuje simptome i ubrzava oporavak mogla bi da se pokaže kao revolucionarno rešenje, olakšavajući broj slučajeva u bolnicama i pomažući u suzbijanju epidemija u siromašnijim zemljama sa krhkim zdravstvenim sistemima.

Takođe bi ojačala dvosmerni pristup pandemiji, koji se sastoji od lečenja lekovima i prevencije, prvenstveno vakcinacijom.

Molnupiravir takođe čeka na reviziju kod regulatora u SAD, Evropi i drugde, prenosi CNBS.

Lek cilja enzim koji koronavirus koristi da se reprodukuje, ubacujući greške u njegov genetski kod koje usporavaju njegovu sposobnost širenja i preuzimanja ljudskih ćelija. Ta genetska aktivnost navela je neke nezavisne stručnjake da dovode u pitanje da li bi lek potencijalno mogao da izazove mutacije koje dovode do urođenih mana ili tumora.

Američka administracija za hranu i lekove saopštila je prošlog meseca da će sazvati panel nezavisnih stručnjaka koji će ispitati bezbednost i efikasnost pilula krajem novembra.

Početne zalihe će biti ograničene. Merk je objavio da može da proizvede 10 miliona kutija leka do kraja godine, ali veliki deo te ponude već su kupile vlade širom sveta.

Podsećamo, američka farmaceutska kuća Merk zatražila je u oktobru od Američke agencije za hranu i lekove (FDA) da odobri novi lek za borbu protiv kovida – molnupiravir.

Merk je prošlog meseca objavio preliminarne rezultate koji pokazuju da je lek prepolovio hospitalizaciju i smrtnost pacijenata sa ranim simptomima kovida.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: