Istorijski nalazi: HPV vakcina smanjuje rak grlića materice za skoro 90 odsto

Vakcina protiv humanog papiloma virusa, ili HPV-a, smanjuje slučajeve raka grlića materice za skoro 90 odsto, pokazuju prvi realni podaci iz sveta.

Zdravlje

Izvor: B92

Četvrtak, 04.11.2021.

09:02

Istorijski nalazi: HPV vakcina smanjuje rak grlića materice za skoro 90 odsto
Foto:EPA/MICK TSIKAS

"Cancer Research UK" opisao je nalaze kao "istorijske" i rekao da pokazuje da vakcina spašava živote. Skoro svi karcinomi grlića materice su uzrokovani virusima, a nadamo se da bi vakcinacija mogla skoro da eliminiše bolest.

Istraživači su rekli da uspeh znači da će onima koji su vakcinisani možda trebati i mnogo manje testova brisa grlića materice. Devojčicama se nudi vakcina između 11 i 13 godina, u zavisnosti od toga gde žive u Velikoj Britaniji.

Vakcina se nudi i dečacima od 2019. godine.

Studija, objavljena u časopisu Lanset, sagledava šta se dogodilo nakon što je vakcina uvedena za devojčice u Engleskoj 2008.

Ti učenici su sada odrasli i u 20-im godinama su. Studija je pokazala smanjenje i predkanceroznih izraslina i 87 odsto smanjenje raka grlića materice.

"Uticaj je bio ogroman", rekao je profesor Piter Sasijeni, jedan od istraživača na Kraljevskom koledžu u Londonu.

Smanjenje je bilo manje dramatično kada su stariji tinejdžeri vakcinisani u sklopu kampanje za sprečavanje. To je zato što je manje starijih tinejdžera odlučilo da dobije dozu i u idealnom slučaju je treba dati pre nego što postanu seksualno aktivni.

Sve u svemu, studija procenjuje da je HPV program sprečio oko 450 karcinoma i 17.200 pre-raka.

Profesor Sasijeni kaže da je to "samo vrh ledenog brega" jer su vakcinisani još uvek mladi da obole od raka, tako da će broj s vremenom samo rasti.

Skrining

U ovom trenutku, žene se pozivaju na test brisa svake tri do pet godina radi skrininga na rak grlića materice. Ali profesor Sasijeni kaže da "definitivno" treba ponovo razmisliti nakon ovih rezultata.

Rekao mi je: "To bi trebalo da bude poziv za buđenje kreatorima politike, žene će ovo pročitati i pomisliti "zašto da idem na skrining?", prenosi BBC.

"Nadao bih se da ćemo se vratiti sa novim programom skrininga, dva do tri puta u životu i nastaviti sa skriningom žena koje nisu vakcinisane".

Ovo nije poslednja reč o HPV vakcinaciji. Još uvek postoje pitanja o tome koliko dugo traje zaštita i da li treba da postoji dodatna doza u srednjim godinama.

Takođe postoji više od 100 tipova humanog papiloma virusa.
Foto:EPA/MICK TSIKAS
Velika Britanija je počela da koristi vakcinu koja štiti od dva virusa, a uskoro će uvesti vakcinu koja štiti od devet virusa, uključujući glavne uzroke genitalnih bradavica.

Verzije koje izazivaju rak dovode do opasnih promena u DNK zaraženih ćelija koje ih transformišu u rak.

Ovo se može desiti u bilo kom zaraženom tkivu. Virusi se mogu širiti vaginalnim, oralnim i analnim seksom, pa su takođe povezani sa anusom, penisom i nekim karcinomom glave i vrata.

Međutim, 99 odsto karcinoma grlića materice je uzrokovano ljudskim papiloma virusima. Zbog toga je više od 100 zemalja počelo da koristi vakcinu kao deo planova Svetske zdravstvene organizacije da se približi eliminisanju raka grlića materice.

Dr Vanesa Saliba, epidemiolog konsultant iz britanske Agencije za zdravstvenu bezbednost, rekla je da su nalazi "izvanredni" i da su pokazali da vakcina "spašava živote dramatično smanjujući stopu raka grlića materice među ženama".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: