Koliki je mortalitet od kovida kod nevakcinisanih, a koliki kod vakcinisanih?

Verovatnoća da nevakcinisani ljudi umru od posledica kovida 19 je 32 puta veća u poređenju sa osobama koje su vakcinisane sa dve doze, pokazali su rezultati nove britanske studije.

Zdravlje

Izvor: index.hr

Četvrtak, 04.11.2021.

08:17

Koliki je mortalitet od kovida kod nevakcinisanih, a koliki kod vakcinisanih?
Foto:EPA/ MAXIM SHIPENKOV

"Stopa mortaliteta od kovida je značajno niža među onima koji su vakcinisani sa obe doze u poređenju sa onima koji su vakcinisani jednom dozom ili uopšte nisu vakcinisani", saopštio je Britanski nacionalni biro za statistiku (ONS).

Starosno prilagođene stope mortaliteta, koje uzimaju u obzir starosne razlike i broj pripadnika starosnih grupa, korišćene su u ONS studiji i analizi da bi se dobilo validno poređenje različitih vakcinisanih i nevakcinisanih grupa.

Rezultati su pokazali da je u periodu od 2. januara do 21. septembra ove godine smrtnost među nevakcinisanim iznosila 849,7 na 100.000 stanovnika, prenose engleski mediji.

"Vakcina je veoma efikasna protiv smrti"

Među onima koji su vakcinisani sa obe doze, stopa je bila samo 26,2 na 100.000 ljudi, a za one vakcinisane jednom dozom stopa je bila 105,3, dodaje se.

"Ovo su daleko najbolji dostupni podaci o efikasnosti vakcine i prevenciji najtežih ishoda kovida", rekao je dr Piter Ingliš, bivši savetnik nacionalnog tela za kontrolu zaraznih bolesti.

On je dodao da vakcine nisu 100 odsto efikasne, pa će se neki zaraziti ili umreti iako su vakcinisani.

"Ali važna poruka ovog istraživanja je da je vakcina veoma efikasna protiv smrti od kovida 19, verovatnoća da ćete umreti od posledica koronavirusa je 32 puta manja ako ste vakcinisani, a jedna doza vam daje određeni nivo zaštite, doduše ne kao dve" , istakao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

66 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: