FDA odobrila Fajzerovu vakcinu za decu od 5 do 11 godina

Američka Agencija za hranu i lekove (FDA) odobrila je da se vakcina kompanija Fajzer/Biontek koristi za decu od 5 do 11 godina, javlja Rojters.

Zdravlje

Izvor: B92

Subota, 30.10.2021.

09:24

FDA odobrila Fajzerovu vakcinu za decu od 5 do 11 godina
Foto: Profimedia

Ovom odlukom vakcina je dostupna za 28 miliona američke dece, od kojih su se mnogi vratili u školske klupe, preneo je Rojters.

Odluka je doneta nakon što su savetnici FDA velikom većinom glasali da se odobri upotreba vakcine za decu tog uzrasta.

Vakcina proizvođača Fajzer i Biontek efikasna protiv delta varijante

Naredne nedelje će se sastati čelnici američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) koji će dati preporuke kako bi vakcina trebalo da se koristi u toj starosnoj grupi.

Svega nekoliko zemalja na svetu, uključujući Kinu, Kubu i Ujedinjene Arapske Emirate, dosad su odobrili vakcinisanje dece ovog uzrasnog doba i mlađe.

Fajzer: Vakcina je sigurna za decu od 5 do 11 godina

FDA je odobrila dozu od 10 mikrograma za decu od 5 do 11 godina, što je manje u odnosu na decu od 12 godina i starije, koji primaju dozu od 30 mikrograma.

Fajzer i Biontek su ranije saopštili da je njihova vakcina bila efikasna 90,7 odsto na kliničkim testitranjima dece od 5 do 11 godina.

SAD su počele da vakcinišu osobe između 12 i 17 godina u maju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: