Svako treće dete posle kovida ima kognitivni poremećaj

Kongitivni poremećaji posle preležanog kovida zabeleženi su kod skoro svakog trećeg deteta i to nakon jednog do tri meseca od završetka bolesti, izjavila je danas specijalista pedijatrije preventivne medicine pri ruskom ministarstvu zdravlja Lejla Namazova-Baranova.

Zdravlje

Izvor: Tanjug

Petak, 29.10.2021.

18:09

Default images
Foto:EPA/ ABIR SULTAN

"Nakon oporavka 4 do 12 nedelja kasnije ostaju između ostalih i kognitivni postkovid poremećaji kod dece. Radi se o oko 30 odsto, odnosno o svakom trećem detetu. Gubitak čula mirisa ukazuje na neurotropiju, što znači da korona utiče na centralni nervni sistem. Tako se ponaša ovaj virus. Stoga, neurotropski efekat je nesto duži i ove brojke uopšte nisu iznenađujuće", rekla je Namazova-Baranova na konferenciji za novinare posvećenoj zdravlju majki i dece tokom pandemije, preneo je TAS S.

Ona je dodala da su prema posmatranjima sprovedenim tokom leta kod mnogih ljudi takve promene ostale i nakon godinu dana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: