Kovid povećao i broj moždanih udara

Bolesti krvnih sudova su neprijatelj broj jedan u Srbiji. Među njima je moždani udar drugi uzročnik smrti, a prvi koji uzrokuje invaliditet, pokazuju podaci na Svetski dan moždanog udara koji se na današnji dan obeležava od 2006. godine.

Zdravlje

Izvor: B92

Četvrtak, 28.10.2021.

12:13

Kovid povećao i broj moždanih udara
Foto:Shutterstock/BlurryMe

Na svakih 20 minuta, jedna osoba u Srbiji doživi moždani udar, a na svakih sat vremena jedna premine usled te bolesti. To je teško obolenje koje nastaje usled zapušenja krvnog suda mozga, trombom koji se nađe u krvnom sudu ili koji dođe iz srca.

Bitno je da znamo da ovo više nije beznadežno obolenje, nego se adekvatnom terapijom može lečiti, kaže upravnik Klinike za neurologiju Kliničkog centra Vojvodine doktor Željko Živanović.

"Moždani udar se manifestuje naglo nastalim neurološkim ispadom, da li je to slabost polovine tela, poremećaj govora, vida, vrtoglavica, glavobolja. Ukoliko se ti simtomi brzo prepoznaju i ukoliko se pacijent u najkraćem roku transportuje u ustanovu gde mu se može pomoći, (u roku od 4,5 sati) mogu se ublažiti posledice, govorimo o moždanom udaru nastalom ishemijskim putem.

Uprkos opštem uverenju da je moždani udar bolest koja pogađa stariju populaciju, oko jedne trećine moždanih udara se javlja kod osoba mlađih od 65 godina.

"Neka statistika kaže da će svaka šesta osoba tokom svog života doživeti moždani udar nezavisno od godina" kaže doktor Živanović.

On kaže da se oko 80 odsto moždanih udara može prevenirati ukoliko se osoba pridržava preporuka za zdrav način života, bavi se umerenom fizičkom aktivnošču, kontroliše krvni pritisak, izbegavaju alkohol i pušenje i sl.

"Pandemija kovid 19 je dovela do toga da se poveća incidencija moždanog udara i to kod mladih" odnosno, kovid je doprineo tome da se poveća broj moždanih udara i da ti pacijenati koji imaju istovremeno kovid infekciju imaju i lošiji ishod" zaključio je doktor Živanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: