Česta ejakulacija, manji rizik po zdravlje: Koliko puta mesečno je dovoljno?

Rezultati naučne studije sa Univerziteta Harvard otkrili su da je česta ejakulacija direktno povezana sa smanjenim rizikom od raka prostate.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Shutterstock/Irenepic84
Foto: Shutterstock/Irenepic84

Naučnici sa Univerziteta Harvard su došli do zaključka da bi muškarci trebalo da ejakuliraju najmanje 21 put mesečno kako bi smanjili rizik od nastanka raka prostate.

Za potrebe studije koja je objavljena u časopisu European Urology, 31.925 muškaraca je otkrilo koliko puta mesečno u proseku ejakuliraju.

"Ispitivali smo da li je učestalost ejakulacije povezana sa rizikom od raka prostate", rekli su autori studije otkrivajući da su rezultati studije pokazali direktnu vezu između česte ejakulacije i manjeg rizika od raka prostate.

"Otkrili smo da je muškarcima koji su ejakulirali češće u odrasloj dobi, rak prostate dijagnostikovan u manjem broju slučajeva", kažu.

Međutim, smanjena mogućnost razvoja raka prostate nije jedini benefi česte ejakulacije.

Utvrđeno je da ona smanjuje i stres i anksioznost.

"Uz smanjen osećaj bola, lučenje endorfina dovodi do osećaja euforije, regulisanja apetita, oslobađanja hormona i poboljšanja imunološkog odgovora", kažu iz Medicine Neta.

Poznato je i da je ejakulacija pomaže kod spavanja, jer telo oslobađa hormone poput prolaktina i oksitocina koji opuštaju.

Tako da se može reći da ukoliko ne ejakulirate redovno, zapravo ne vodite dovoljno računa o svom zdravlju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 77 idi na stranu