Rizik od infekcije kovidom opada kod potpuno vakcinisanih mladih ljudi, pokazuje nova studija

Rizik od infekcije kovidom smanjuje se za 90 odsto kod potpuno vakcinisanih 12 do 18-godišnjaka, pokazuje studija. Istraživači sa istraživačkog instituta Klalit u Izraelu analizirali su podatke od 94.354 adolescenata koji su primili dve doze vakcine Fajzer.

Zdravlje

Izvor: B92

Subota, 23.10.2021.

14:53

Rizik od infekcije kovidom opada kod potpuno vakcinisanih mladih ljudi, pokazuje nova studija
Foto:EPA/POLAND OUT

Posle druge doze, rizik od simptomatskog kovida smanjio se za 93 odsto u odnosu na one koji nisu bili vakcinisani.

I rizik od infekcije se smanjio za 90 odosto. Rezultati, objavljeni u "New England Journal of Medicine", takođe su otkrili da oni koji su primili prvu dozu i dalje imaju 57 odsto manje šanse da dobiju simptomatski kovid i 59 odsto manje šanse da budu zaraženi.

Odvojeno istraživanje Univerziteta u Edinburgu takođe je pokazalo da je Fajzer 90 odsto efikasan u sprečavanju smrti od delta varijante, dok je Astrazeneka 91 odsto.

Izraelska studija sprovedena je između juna i septembra ove godine, tokom koje je varijanta delta bila dominantni soj u zemlji.

Profesor Ran Balicer, viši autor studije, rekao je: "Ovi rezultati ubedljivo pokazuju da je nedelju dana nakon druge doze ova vakcina veoma efikasna kod adolescenata protiv simptomatskog kovida 19 i protiv svih dokumentovanih infekcija", prenosi DailyMail.

"Ovi podaci bi trebalo da olakšaju individualno donošenje odluka o riziku i koristima i, po našem mišljenju, daju jak argument u korist prihvatanja vakcinacije, posebno u zemljama u kojima je virus trenutno široko rasprostranjen".

Profesor Ben Reis, istraživač sa Harvardske medicinske škole koji je takođe radio na studiji, rekao je: "Do danas je jedan od glavnih pokretača oklevanja u vakcini bio nedostatak informacija o efikasnosti vakcine".

"Ova pažljiva epidemiološka studija pruža pouzdane informacije o efikasnosti vakcine, za koje se nadamo da će biti od pomoći onima koji se još nisu odlučili o vakcinaciji."

U odvojenoj studiji, tim sa Univerziteta u Edinburgu analizirao je podatke 5,4 miliona ljudi u Škotskoj koji su primili dve doze vakcine.

Profesor Aziz Šeik, vodič studije, rekao je: "S obzirom da je delta varijanta sada dominantna vrsta na mnogim mestima širom sveta i predstavlja veći rizik od hospitalizacije nego prethodne varijante viđene u Velikoj Britaniji, uverljivo je videti da vakcinacija nudi tako visoku zaštitu od smrti. vrlo kratko nakon druge doze".

NHS nudi prvu dozu vakcine protiv kovida osobama od 16 i 17 godina, dok tinejdžeri koji imaju tri meseca od 18. godine takođe mogu dobiti drugu dozu.

Svoj deci od 12 do 15 godina takođe će biti ponuđena prva doza, od kojih će većina obaviti vakcinaciju u školi.

Nekim mladim ljudima i deci od 12 do 17 godina nude se dve doze vakcine ako žive sa nekim za koga je veća verovatnoća da će dobiti infekciju, ili ako imaju stanje koje znači da su u velikom riziku da se ozbiljno razbole od kovida.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

88 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: