Srbija i dalje ima slučajeve obolevanja od groznice Zapadnog Nila

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" objavio je da je do 21. oktobra u Srbiji potvrdjeno 18 slučajeva obolevanja od groznice Zapadnog Nila.

Izvor: nedeljnik.rs
Podeli
Foto: Shutterstock/GrooveZ
Foto: Shutterstock/GrooveZ

Kakvu pretnju po organizam predstavlja virus Zapadnog Nila?

Oboljenja su registrovana kod osoba sa teritorija Severnobanatskog (jedan slučaj), Srednjobanatskog (jedan), Južnobanatskog (dva), Sremskog (tri), grada Beograda (četiri) i Južnobačkog (sedam) okruga, prenose domaći mediji.

Zvuči čudno, ali virus Zapadnog Nila prenose "kućni" komarci

Prisustvo genoma virusa Zapadnog Nila otkriveno je u domaćim komarcima Culex pipiens sa lokacija na teritoriji grada Pančeva, Novog Sada i Beograda, kao i na lokaciji teritorije Palić.

Na osnovu izveštaja Uprave za veterinu, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede od 7. septembra 2021. godine, prisustvo genoma virusa Zapadnog Nila otkriveno je u divljim pticama sa teritorije Južnobačkog (dve ptice) i Južnobanatskog (jedna) okruga.

Šta znamo o virusu Zapadnog Nila?

Do 14. oktobra 2021. u zemljama Evropske unije u humanoj populaciji prijavljena su ukupno 132 slučaja obolevanja od groznice Zapadnog Nila.

Groznica Zapadnog Nila je virusno oboljenje koje se prenosi ubodom zaraženog komaraca, a glavni vektor, odnosno prenosilac je Culex pipiens, vrsta komarca koja je odomaćena i u Srbiji.

Glavni rezervoar zaraze su različite vrste ptica u kojima se virus održava, dok je čovek slučajni, odnosno tzv. slepi domaćin i infekcija virusom Zapadnog Nila se sa njega dalje ne prenosi.

Većina osoba (80 odsto) inficirana virusom Zapadnog Nila nema nikakve simptome i znake bolesti.

Kod manjeg procenta zaraženih osoba (približno 20 odsto) simptomi podsećaju na oboljenje slično gripu, sa naglo povišenom telesnom temperaturom, glavoboljom, bolovima u mišićima i zglobovima, umorom i blagim prolaznim osipom, a moguće su i komplikacije poput meningitisa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 77 idi na stranu