Revolucionarno otkriće: Peptidi iz toplog mleka smanjuju stres

Prema stručnim savetima, ispijanje čaše toplog mleka pred spavanje podstiče dobar san. Svojstva iz mleka koja poboljšavaju spavanje obično se pripisuju triptofanu, ali su naučnici takođe otkrili mešavinu peptida iz mleka, zvanu kazein-triptički hidrolizat (CTH), koja ublažava stres i poboljšava san.

Zdravlje

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.10.2021.

12:43

Revolucionarno otkriće: Peptidi iz toplog mleka smanjuju stres
Foto:Shutterstock/Niran Phonruang

Sada su istraživači iz ACS -ovog časopisa za poljoprivrednu i prehrambenu hemiju identifikovali specifične peptide u CTH koji bi jednog dana mogli da se koriste kao novo, prirodno sredstvo za spavanje.

Prema američkim centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, jedna trećina odraslih u SAD ne spava dovoljno, prenosi Tehnology.

Sedativi, poput benzodiazepina i zolpidema, obično se propisuju za nesanicu, ali mogu da izazovu neželjene efekte, a ljudi mogu postati zavisni od njih.

Mnogi sedativi deluju aktiviranjem GABA receptora, proteina u mozgu koji potiskuje nervnu signalizaciju.

Naučnici su takođe otkrili nekoliko prirodnih peptida, ili malih delova proteina, koji vezuju GABA receptor i imaju efekte na anksioznost i poboljšanje sna.

Na primer, tretiranje proteina u kravljem mleku, zvanog kazein, digestivnim enzimom tripsinom, proizvodi mešavinu peptida za poboljšanje sna poznatih kao CTH.

Unutar ove smeše, identifikovan je specifičan peptid poznat kao a-kazozepin (a-CZP) koji bi mogao da bude odgovoran za neke od ovih efekata. Lin Zeng, Muming Zao i kolege pitali su se da li mogu da pronađu i druge, možda moćnije peptide za poboljšanje sna u CTH.

Istraživači su prvo uporedili efekte CTH i a-CZP u testovima miša, otkrivši da je CTH pokazao bolja svojstva poboljšanja sna nego sam a-CZP.

Ovaj rezultat sugeriše da u a-CZP postoje i drugi peptidi koji promovišu san. Tim je zatim koristio spektrometriju mase za identifikaciju bioaktivnih peptida oslobođenih iz CTH tokom simulirane želučane probave, i praktično su pregledali ove peptide za vezivanje za GABA receptor i za sposobnost da pređu krvno-moždanu barijeru.

Osim ovog obećavajućeg peptida, trebalo bi istražiti i druge u CTH koji bi mogli poboljšati san drugim putevima, kažu istraživači.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: