Dr Milovanović: Čim krene zapušen nos, trebalo bi razmišljati da je možda korona

Zapušen nos i sekrecija iz nosa kod dve trećine pacijenata sada su prvi simptomi kovida, preporuka je da pacijenti što pre posete lekara, kao i da se na vreme prekontrolišu jer vrlo lako mogu da prenesu koronavirus.

Izvor: Kurir
Podeli
Ilustracija/Foto:Shutterstock/Moish Studio
Ilustracija/Foto:Shutterstock/Moish Studio

GUBITAK ČULA MIRISA I DO GODINU DANA

Najčešći postkovid u ORL oblasti je gubitak čula mirisa.

"I to traje i do godinu dana. I ljudima je svejedno da li su ušli u restoran ili toalet, ne osećaju razliku u mirisima. I što je još tužnije, ne možemo mnogo da pomognemo. Nema medikacije koju bismo dali, ne postoji ni čarobna pilula ni čarobni sprej. I upravo zato je rešenje prevencija, a ne medikacija posle bolesti", kazao je prof. Milovanović.

Tek četvrti ili peti dan dolazi do gubitka čula mirisa, što je siguran znak kovida, ističe za domaće medije otorinolaringolog prof. dr Jovica Milovanović, zamenik direktora UKC Srbije.

"Korona je ruski rulet" – zašto je ipak potrebna treća doza fajzera?

Zapušenost i sekrecija nosa javljaju se kod 60 do 70 odsto pacijenata s koronavirusom otkad je stigao delta soj.

"Kod dece i mlađih korona kreće kao obična virusna infekcija i prvo na šta nam se žale su zapušen nosa i sekrecija, a tek četvrtog ili petog dana javlja se gubitak mirisa. Naravno, kada dođe do anosmije, odnosno gubitka mirisa, i laiku je jasno da je reč o koroni. I čak 70 odsto pacijenata ima taj simptom gubitka mirisa", objašnjava prof. Milovanović.

Novi simptom koronavirusa – može se lako pomešati sa običnom prehladom

PRVI NE BIH DOZVOLIO DA MI SE DECA VAKCINIŠU DA JE VAKCINA POD BILO KAKVIM ZNAKOM PITANJA

Prof. Milovanović apeluje na sve da se vakcinišu, kao i da vakcinišu decu stariju od 12 godina jer je to jedini način da koronu zaustavimo.

"Nažalost, i u Beogradu, koji prednjači s vakcinacijom, tek trećina mlađih od 30 godina je vakcinisana. A znamo da i mladi i zdravi koji zapuste kovid završavaju na respiratoru, a neki i umru. Ne treba da se plaše vakcina jer su proverene i bezopasne. Oboje moje dece, a imaju 17 i 27 godina, vakcinisani su. Pa ja prvi ne bih dozvolio da mi se deca vakcinišu da je vakcina pod bilo kakvim znakom pitanja."

I ne računajući uopšte da imaju koronu, šire je nesmetano okolo, a umesto da idu u kovid ambulantu, često odlaze i kod ORL specijaliste misleći da su sinusi sami od sebe proradili.

"Tako sam i dobio kovid, s kojim sam završio pre nekoliko dana. Mi, otorinolaringolozi svakodnevno pregledamo veliki broj pacijenata s običnim simptomima, zapušenim nosom. A 50 odsto njih ima sinuzitis, odnosno upalu sinusnih – paranazalnih šupljina kao posledicu korone, tj. zapaljenja sluznice nosa i sekrecije iz nosa", kaže prof. Milovanović.

Napitak od samo četiri sastojka jača imunitet prirodnim putem

Jedini način da se zna da li je zapušen nos znak korone jeste testiranje.

"Saglasan sam da ne možemo da trčimo na testiranje kovid infekcije sa svakom prehladom, sa svakom sekrecijom iz nosa. Ali možemo da se ponašamo odgovorno prema ljudima oko sebe. Čim krene zapušen nos, trebalo bi razmišljati da je možda korona. Ne kažem da svi drugi virusi više ne postoje. Ali svi moraju da budu ozbiljni i da shvate da korona kreće najobičnijom sekrecijom iz nosa i zapušenim nosom. Od tog trenutka moraju maksimalno da smanje kontakte, masku nikako da ne skidaju, osim kada su sami. To je, uz vakcinaciju, jedini način da probamo da zaustavimo ovaj virus", naglašava prof. Milovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 77 idi na stranu