Dr Darotić Ililć objasnila ko sve treba da primi vakcinu protiv gripa

Vakcinacija protiv sezonskog gripa počela je juče, a moguće je primiti je i u kombinaciji sa vakcinom protiv koronavirusa.

Izvor: B92, TV Prva
Podeli
Foto:EPA/MAXIM SHIPENKOV
Foto:EPA/MAXIM SHIPENKOV

Virus gripa se lako i brzo prenosi sa osobe na osobu u jesenjem i zimskom periodu, kada se više boravi u zatvorenom prostoru. Dr Leposava Darotić Ililć potvrdila je da vakcina protiv gripa može da se da u isto vreme sa vakcinom protiv kovida 19, što je, kaže ona, odlika Nacionalnog komiteta za imunizaciju.

Vakcina je opredeljena pre svega za osobe u povećanom riziku od komplikacija i teških formi gripa, za sve starije od šest meseci sa hroničnim bolestima pluća, uključujući i astmu, hroničnim bolestima kardiovaskularnog sistema uključujući i hipertenziju", rekla je ona za TV Prva.

"Osobe sa neurološkim poremećajima, osobe sa bubrežnom disfunkcijom, zatim i sve osobe sa metaboličkim poremećajima, uključujući i dijabetičari i gojazni, osobe sa malignim bolestima sa imunom dificijencijom, opsobe okje su imale transplataciju nekog organa, trudnice, sve osobe starije od 65 godina", tvrdi lekarka.

Doktorka ističe da je neophodno i da vakcinu protiv virusa gripa prime i osobe zaposlene u gerontološkim ustanovama, zdravstveni radnici, ali pre svega oni koji rade sa osobama koje su starije od 65 godina, trudnicama, malom decom i hroničnim bolesnicima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 77 idi na stranu