Novine u lečenju steriliteta: Ljudska sperma ne pliva onako kako smo mislili

Umesto da plivaju ravno okrećući repove poput propelera, ljudska sperma prevrće repovima koso i kotrlja se kako bi uravnotežila poteze izvan centra.

Zdravlje

Izvor: B92

Ponedeljak, 11.10.2021.

14:52

Novine u lečenju steriliteta: Ljudska sperma ne pliva onako kako smo mislili
Foto:Shutterstock/SciePro

Pre više od 300 godina, pionir mikroskopije Antoni Van Evenhuk opisao je repove sperme koji se njišu simetrično, poput "zmijskog ili jeguljskog". Preovlađujući stav da se repovi sperme kreću uravnoteženo, međutim, ne obuhvata ono što se zapravo dešava u tri dimenzije, izveštavaju istraživači 31. jula u Science Advances.

Brza 3-D mikroskopija ljudske sperme koja slobodno pliva u laboratoriji otkrila je da se ćelije drugačije kreću, u skladu sa prethodnim studijama. Činilo se da se sperma skoro buši u okolnu tečnost, kaže Erme Gadela, matematičar sa Univerziteta u Bristolu u Engleskoj.

Koristeći automatizovano praćenje spermatozoida i matematičke analize podataka o položaju, Gadela i kolege su podelili kretanje repa sperme na dve komponente.

Iznenađujuće, jedan je pomerao samo jednu stranu ćelije. Kao da neko pliva koristeći samo jednu stranu tela, kaže Gadela. Sam po sebi, takav krivudavi udar doveo bi do plivanja u krugovima, prenosi Science News.

Ali druga komponenta kretanja repa izaziva rotiranje sperme, uravnotežujući iskrivljene poteze. Odozgo, rep sperme izgleda kao da kuca simetrično, kako je istorijski opisano.

Ali složeniji, 3-D pokret održava spermu da pliva pravo.

"Nova 3-D merenja veliki su korak napred u razumevanju kretanja sperme", kaže Alan Pacei, specijalista za plodnost muškaraca sa Univerziteta "Sheffield" u Engleskoj.

Međutim, potrebno je dodatno istraživanje da bi se znalo da li se spermatozoidi kreću na isti način u ženskom reproduktivnom traktu, gde se moraju da se bore sa kretanjem tečnosti i uskim prolazima da bi došli do jajne ćelije.

Takva istraživanja mogu da informišu dijagnozu i lečenje ljudske neplodnosti, kaže Pacei.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: