Šta ako ste propustili drugu dozu vakcine? VIDEO

Kada je najbolje primiti drugu ili treću dozu vakcine u slučaju da ste propustili poziv na vakcinaciju, ili u međuvremenu oboleli od kovida 19?

Zdravlje

Izvor: B92, TV Prva

Četvrtak, 14.10.2021.

19:09

Šta ako ste propustili drugu dozu vakcine? VIDEO
Foto: Shutterstock/BaLL LunLa

Svakoga dana na više od hiljadu punktova u Srbiji građani, bez zakazivanja, mogu da dobiju prvu dozu vakcine. Međutim, šta se dešava ukoliko se propusti druga doza ili ako se oboli od koronavirusa? Koliko je vremena potrebno da prođe?

Već je dobro poznato da se druga doza vakcine, u zavisnosti od proizvođača, daje između druge i najkasnije šeste nedelje posle prve imunizacije.

"Ako propusti termin za drugu dozu i samoinicijativno se javi na punkt, sigurno neće biti vraćen. Za treću dozu građani će posle 180 dana od aplikacije druge doze, dobiti poziv da mogu da pristupe vakcinalnom punktu za aplikovanje treće doze. Da li će građani doći u 180. danu ili 200. ili 250. danu, zavisi od njih", kaže direktor Doma zdravlja Savski venac Zoran Bekić.

Koliko meseci posle druge doze su se vakcinisani zaražavali? "Nema bitne razlike između vakcina"

Doktor Bekić objašnjava da ukoliko je neko slučajno u periodu posle druge doze vakcine imao koronavirus, treba da prođe tri meseca od zaražavanja i da se ispuni onaj uslov od 180 dana kako bi se primila treća doza.

Ukoliko obolite od kovida 19 posle prve doze vakcine, već nakon 28 dana od zaražavanja možete dobiti i drugu dozu, ali uz obaveznu konsultaciju sa lekarom.

Postoji opcija da prođe i tri meseca, a nekada prođe i pet meseci, kaže Bekić i dodaje da je u aplikaciji za vakcinaciju ostavljena mogućnost da možemo da imamo ponovljenu prvu dozu.

Treća, buster doza vakcine, ima za cilj povećanje broja antitela koji vremenom opada i podstiče imunitet da brže i energičnije odgovori na pojavu virusa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: