"Trudnice i porodilje su najugroženije u ovom talasu" VIDEO

Trudnice su trenutno, usled nastanka delta soja, najugroženije u populaciji. Dr Snežana Rakić istakla je da ne postoji prepreka za njihovu vakcinaciju, ali odgovorila i kada je najbolje vreme da se trudnice vakcinišu.

Zdravlje

Izvor: B92

Sreda, 13.10.2021.

15:23

Proteklih dana u našoj zemlji kovid je odneo živote nekoliko trudnica, u samo par dana stradale su mlade žene a iza sebe ostavile novorođenčad.

Profesorka doktorka ginekologije Snežana Rakić ističe da su sada trudnice najugroženije, "prijemčivije na delta soj". Podseća da se na početku pandemije pretpostavljalo da sa tim početnim sojem, deca i trudnice ne obolevaju, ali da je to vreme sada iza nas.

"Sasvim je moguće da su sa delta sojem trudnice postale ugorožena vrsta, takođe postoje slučajevi u Evropi koji pokazuju da je virus prešao sa majke na fetus, to se naravno ređe dešava ali je ipak moguće", rekla je ona za TV Prva.

Sigurno je, tvrdi ona, da najviše trudnice treba da se pridržavaju mera zaštite.

"Očigledno je da su u ovom talasu epidemije, trudnice ugroženije, zato su i ginekološka udruženja su dala preporuke da trudnice treba da se vakcinišu", istakla je ona.

Kada bi trudnice trebalo da se vakcinišu?

"Najbolje bi bilo da se ne vakcinišu do 12. nedelje, ali idealno vreme je između 24. i 28. nedelje i to je ono što su relevantna ginekološka društva preporučila", navodi Rakićeva.

Međutim, dodaje da ako par planira da ostvari potomstvo, najbolje vreme za imunizaciju je svakako pre početka trudnoće.

Rizik po plod?

"Ja sam imala iskustva sa trudnicama koje su preležale kovid tokom trudnoće, ali to nije izazvalo neke probleme sa plodom, one koje su u prvih 12 nedelja prebolele kovid, nisu imale nikakve posledice ni u toku porođaja kao ni njihova novorođena deca", rekla je doktorka.

Preporuka je da se trudnice vakcinišu Fajzerovom vakcnom, jer, kako navodi lekarka, ta vakcina je ispitana na preko 190.000 slučajeva. Tvrdi da za zdrave trudnice ne postoji nijedna prepreka za vakcinaciju.

Trudnice zapravo najugroženijim čini to što kod određenih žena može da dođe do drugih komplikacija u toku trudnoće, poput povećanog šećera itd., što njih karakteriše najugroženijima.

Otvoren je kol-centar, koji je namenjen trudnicama, porodiljama, ali i onim ženama koje žele da ostvare trudnoću, svaka dalja pitanja o koronavirusu i trudnoći je moguće postaviti na broj: 0800 309 309

Opširnije u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: