Moderna odbijena za buster dozu

Američka agencija za hranu i lekove (FDA) uglavnom prati savet svojih eksperata, ali nije obavezna da ih posluša.

Izvor: Politika
Podeli
Foto:EPA/JONO SEARLE
Foto:EPA/JONO SEARLE

Naučnici Američke agencije za hranu i lekove (FDA) saopštili su da Moderna nije ispunila njihove kriterijume kojima bi se odobrila upotreba buster doze antikovid vakcine.

Italijani potvrdili: Sputnjik V efikasan 82 odsto protiv delte

FDA je u utorak navela da su podaci za Moderninu vakcinu pokazali da buster doza povećava zaštitna antitela, ali da razlika u nivou antitela pre i nakon davanja treće doze nije dovoljno velika, posebno kod osoba kod kojih su nivoi antitela ostali visoki, preneo je Rojters.

FDA uglavnom prati savet svojih eksperata, ali nije obavezna da ih posluša, prenosi Tanjug.

Počinje testiranje novog leka za kovid 19

Grupa savetnika Američkih centara za prevenciju i kontrolu bolesti će se susresti sledeće nedelje kako bi razgovarali o specifičnim preporukama za to ko može da primi buster doze u SAD, ukoliko FDA odobri određenu vakcinu.

Moderna traži autorizaciju za buster dozu od 50 mikrograma, što je polovina originalne doze vakcine koja se daje u razmaku od četiri nedelje.

Kompanija je zatražila od FDA da joj se dozvoli treća doza za osobe od 65 godina i starije, kao i za imunokompromitovane, nešto nalik autorizaciji koju je dobila rivalska farmaceutska kuća Fajzer i njen partner Bionteh.

Savetnici FDA će takođe razmotriti davanje buster doze za vakcinu Džonson i Džonson u petak, koja se prima u jednoj dozi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 75 idi na stranu