Prvi srpski test za kovid 19 efikasniji od PCR-a?

Prvi srpski test na koronu je odobren i uskoro bi mogao da bude zamena za PCR test, ali o tome će građani Srbije imati saznanja tek sledeće godine. Prof. dr Tanja Ćirković Veličković ističe da su uloženi svi napori za razvijanje tehnologije srpskog testa.

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 12.10.2021.

13:53

Prvi srpski test za kovid 19 efikasniji od PCR-a?
Foto: Depositphotos/Prostooleh

Agencija za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) krajem juna dala je zeleno svetlo i odobrila za upotrebu serološki test za prisustvo antitela na kovid 19, baziran na proteinima proizvedenim u laboratorijama Hemijskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Prof. dr Tanja Ćirković Veličković, rukovoditeljka projekta rekla je za TV Prva da je u domaćoj laboratoriji napravljen rekombinantni protein koronavirusa, koji je osnovna komponenta serološkog domaćeg testa, koji je registrovan upravo sa proteinom proizvedenim u ovoj laboratoriji.

"Agencija za lekove je to odobrila tokom leta, to je bio jedan projekat na kojem smo radili, decembra prošle godine smo započeli i rad na antigenskom testu koji će takođe da bude domaći test i sve komponente tog testa će se proizvoditi u našoj zemlji", izjavila je Tanja Ćirković Veličković.

Dodaje i da su srpski naučnici rukovodioci tog projekta, kao i da će razvijati tehnologiju za antigenski test, ali informaciju o tome kada će doći do tržišta i biti registrovan ne može da proceni.

Da je domaći test efikasniji od PCR-a?

"Sledeće godine bi trebalo da saznamo da li će ovaj test biti efikasniji od PCR-a, tada ćemo testirati specifičnost i osetljivost tog našeg testa, upoređivaćemo ga i sa dostupnim antigenskim testovima i sa PCR testom", rekla je ona.

"Mi smo proizvođači proteina koji je komponenta serološkog testa, to je jedan jedini takav kit na bazi domaćeg rekobinantnog proteina, koji ima više seroloških kitova na sam odgovor na virus, a anrigenski test koji sada razvijamo i nadamo se da ćemo uspeti jer je naša ideja jedinstvena", zaključila je ona.

Opširnije u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: