Radunović: Vakcinisati obolele od reumatoidnog artritisa, čak i decu

Vršilac dužnosti direktora Instituta za reumatologiju Srbije Goran Radunović izjavio je danas da ljudi koji boluju od reumatoidnog artritisa obavezno treba da se vakcinišu protiv korone, uključujući i decu koja boluju od te bolesti.

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 12.10.2021.

09:20

Radunović: Vakcinisati obolele od reumatoidnog artritisa, čak i decu
Foto:EPA/NARONG SANGNAK

"Ti bolesnici su osetljiviji na bilo kakve infekcije, pa samim tim i na koronu, zato je vakcinacija glavni cilj, vakcina će ovim pacijentima manje naškoditi nego korona, a i decu koja boluju od reumatoidnog artritisa treba vakcinisati", rekao je on za RTS.

Vakcine efikasne 90 odsto – tvrdi se u istraživanju

Radunović je kazao da je u bazi Instituta zabeleženo oko 15.000 onih koji boluju od reumatoidnog artritisa, što je otprilike 70 odsto te populacije u Srbiji.

Takođe je rekao da Srbija po pitanju reumatologije prednjači u regionu, kao i da sprovodi edukaciju kadra iz Bosne, Crne Gore, Hrvatske i Makedonije.

On je kazao da je reumatoidni artritis moguće uspešno lečiti ako se otkrije na vreme.

Koliko meseci posle druge doze su se vakcinisani zaražavali? "Nema bitne razlike između vakcina"

"Svaki bol koji dugo traje i koji je prisutan i u mirovanju, u malim zglobovima, naročito u srednjim godinama, u jutarnjim satima, treba da se prijavi lekaru, jer ako se bolest otkrije na vreme, možemo efektno da je lečimo", objasnio je doktor.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: