Počinje testiranje novog leka za kovid 19

Novo međunarodno ispitivanje za procenu da li bi visoke doze antiparazitskog leka nitazoksanida mogle da pomognu u lečenju pacijenata sa kovidom 19 počelo je u Južnoj Africi.

Zdravlje

Izvor: B92

Ponedeljak, 11.10.2021.

09:30

Počinje testiranje novog leka za kovid 19
Foto: Shutterstock/Fast Speeds Imagery

Istraživači sa Univerziteta u Liverpulu i "Liverpool School of Tropical Medicine" (LSTM) vode ispitivanje u okviru revolucionarne platforme za testiranje lekova na kovid 19, pod nazivom AGILE.

Za suzbijanje pandemije kovida 19 , postoji hitna potreba za terapijskim intervencijama kako bi se upotpunili globalni programi vakcinacije.

Prenamena postojećih lekova ključna je strategija u ovoj potrazi, jer uključuje manje vremena i troškova nego razvoj novih. Slično, rezultirajući terapijski režimi mogli bi brzo da budu dostupni u zemljama sa niskim i srednjim prihodima, prenosi Tehnology.

Nitazoksanid, klinički odobren i pristupačan za proizvodnju antiparazitskih lekova, prethodno je pokazao antivirusnu aktivnost širokog spektra protiv koronavirusa, a istraživači sa Univerziteta u Liverpulu identifikovali su ga kao obećavajućeg kandidata za širu upotrebu u većim dozama.

Tim koji je radio na farmakokinetičkom modelovanju i predkliničkoj validaciji pokazao je da doze nitazoksanida potrebne za inhibiranje replikacije SARS-CoV-2 mogu da se primene kod ljudi, ali u dozama većim od onih koje su trenutno odobrene za lečenje parazitskih infekcija.

Učesnicima će biti dato 1500 mg nitazoksanida dva puta dnevno tokom sedam dana i pomno će se pratiti kako bi se potvrdilo da je doza testirana na zdravim osobama i dalje sigurna i dobro se podnosi kod osoba sa blagim simptomima kovida 19.

Takođe će se pratiti nivoi virusa prisutni u njihovim telima, a ako ispitivanje pokaže korist za pacijente, lečenje će biti premešteno u veće ispitivanje druge faze u Južnoj Africi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: