Koje vrste riba bi trebalo dva puta nedeljno da konzumirate?

Riba je zdrava hrana koja sadrži visok udeo proteina i omega-3 masnih kiselina, pa se često preporučuje kao sastavni deo ishrane.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Shutterstock/Nadiia Loboda
Foto: Shutterstock/Nadiia Loboda

Američko udruženje kardiologa preporučuje konzumaciju ribe najmanje dva puta nedeljno, posebno one koja sadrži visok procenat masnoća, poput lososa, pastrmke, sardine i tune.

Naime, upravo ove vrste ribe obiluju omega-3 masnim kiselinama, koje su bitne za pravilno funkcionisanje mozga i srca.

Brojna istraživanja pokazala su da one smanjuju upale i rizik od srčanih bolesti, a važne su i za prenatalni razvoj beba.

Vrste riba koje navodimo u nastavku teksta obiluju nutritivnim vrednostima, ali i mastima neophodne organizmu za pravilno funkcionisanje.

Losos

Možda vas zanima:

Sirova riba, da ili ne?

Porcija ribe smanjuje rizik od razvoja raka creva

Istraživanje: Ishrana ribom dobra za kondiciju mozga

Losos je nutritivno kompletna namirnica, i to se odnosi na sve vrste lososa, iako se te vrednosti razlikuju od vrste do vrste.

Ono što treba da znate jeste da samo jednom porcijom lososa, od samo 100 grama, vi unosite proteine koji su vam potrebni za jedan dan.

Pored proteina i masti, losos je bogat vitaminima, koji su značajni za ljudsko zdravlje. Posebno treba izdvojiti vitamin D, kojeg nema baš mnogo u drugim namirnicama.

Zatim, tu su i i vitamin B, a od minerala posebno se izdvajaju kalijum i selen.

Interesantno je da 100 grama lososa ima više kalijuma nego jedna banana. Od ostalih vitamina treba izdvojiti i vitamin A, E, K, kao i magnezijum, fosfor,

Bakalar

Bakalar obezbeđuje dobre količine omega 3 i omega 6 masnih kiselina, kao i vitamine B12, B6, B3, E i C.

Bakalar je takođe bogat vitaminom A, obezbeđujući 90 odsto dnevnog preporučenog unosa ovog vitamina.

Ova riba sadrži i minerale kao što su fosfor, kalijum i selen.

Haringa

Haringa nudi minerale važne za zdravlje kostiju. Daje vam kalcijum, magnezijum i fosfor – tri hranljive materije koje telo koristi da izgradi hidroksiapatit, mineralni kompleks koji izgrađuje zube i kosti.

Porcija od 170 g haringe nudi 2,8 grama DHA i EPA – dve vrste omega-3 masnih kiselina.

Vaše telo koristi omega-3 kiseline da promoviše zdravo funkcionisanje mozga, a nizak nivo omega-3 masnih kiselina može da poveća rizik od Alchajmerove bolesti.

Skuša

Skuša sadrži veliki procenat omega-3 masnih kiselina, čak dva puta više od lososa i zbog toga je sjajna za regulisanje krvnog pritiska.

Bogata je i selenom, koji zajedno s proteinima stvara antioksidanse i jača imunološki sistem.

Posebno se preporučuje trudnicama, zbog fosfora i magnezijuma.

Smuđ

Smuđ daje potrebnu energiju organizmu, pomaže kod malaksalosti i depresije. Poboljšava probavu, koncentraciju i pravilan rad množdanih ćelija. Reguliše rad hormona posebno štitne žlezde.

Ublažava upalne procese, pojačava imuni sistem i pozitivno deluje na kosti, vezivna tkiva, zube i desni.

Sardina

Jedna konzerva sardine sadrži više od polovine dnevne preporučene doze omega-3 koji je neophodan za održavanje nivoa dobrog holesterola, zdravlje srca, mozga i hormonski balans.

Selen i jod nalaze se u sardini, a neophodni su za dobar rad tiroidne žlezde.

Takođe, sadrže veoma visoku količinu vitamina, proteina neophodnih za normalan rad organizma.

Tuna

Tunjevina je izuzetno zdrava namirnica. Bogata je hranjivim sastojcima, jer sadrži minerale poput kalijuma, selena i magnezijuma.

Osim toga sadrži velike količine vitamina B kompleksa i omega-3 masne kiseline koje su od ključnog značaja za zdravu ishranu.

Smanjuje simptome depresije, jača imunološki sistem, štiti srce, poboljšava zdravlje mozga i ublažava bolove u zglobovima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 77 idi na stranu