Dijaliza uskoro stvar prošlosti? Razvijen prvi veštački bubreg

Bolne i neugodne dijalize bi mogle postati prošlost zahvaljujući inovativnom veštačkom bubregu čiji je prototip već uspešno demonstriran u Americi.

Zdravlje

Izvor: B92

Ponedeljak, 04.10.2021.

12:13

Dijaliza uskoro stvar prošlosti? Razvijen prvi veštački bubreg
Foto: Shutterstock/fizkes

Prema dostupnim podacima, bolest bubrega izaziva više smrtnih slučajeva od raka dojke ili prostate, a iako su transplantacije moguće, tražnja je uvek veća od količine dostupnih organa. Takođe, postoji rizik i da bi telo pacijenta moglo da odbaci organ pa je stoga dijaliza i dalje najodrživija opcija, iako je proces komplikovan i zamoran za pacijente.

Međutim, tome bi mogao doći kraj, jer su američko ministarstvo zdravlja i socijalnih usluga SAD (HHS) i Američko udruženje za nefrologiju (ASN) formirali partnerstvo sa namerom da "ubrzaju inovacije u prevenciji, dijagnozi i lečenju bolesti bubrega", a rezultat njihovog zajedničkog života je prvi veštački bubreg.

Izum je razvijen u okviru projekta Kidni prodžekt, a reč je o implantabilnom bubregu, koji je već dobio nagradu od 650.000 dolara za prvu demonstraciju funkcionalnog prototipa.

"Vizija za veštački bubreg je da omogući pacijentima potpunu mobilnost i bolje fiziološke ishode od dijalize. Ovaj bubreg obećava mnogo bolji kvalitet života za milione osoba širom sveta koje su doživele zatajenje bubrega", navodi se u saopštenju.

Prednost bubrega je to što ne izaziva reakciju imunološkog sistema, kao i činjenica da bi pacijenti mogli biti oslobođeni često bolnih i neugodnih dijaliza, kao i lekova koji potiskuju imunitet u slučajevima transplantacije bubrega.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: