Vakcina protiv kovida i gripa u isto vreme - bezbedno

Britanska studija pokazala je da je bezbedno za ljude da prime vakcinu protiv kovida 19 i vakcinu protiv gripa u isto vreme, i da to ne utiče negativno na imunološki odgovor koji je izazvala jedna od njih, javlja Rojters.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Boumen Japet/ Shutterstock
Foto: Boumen Japet/ Shutterstock

Pored treće doze vakcine protiv kovida 19 koju dobijaju starije i ugrožene osobe i zdravstveni radnici u Britaniji, vlada premijera Borisa Džonsona obećala i najveći program vakcinacije protiv gripa u istoriji ove godine.

Studija, koju je vodio Univerzitet u Bristolu, otkrila je da su prijavljeni neželjeni efekti obično bili blagi do umereni u testovima sa tri vakcine protiv gripa i vakcinom protiv kovida 19 kompanija Fajzer ili AstraZeneke.

"Ovo je zaista pozitivan korak koji bi mogao da znači manje termina za one kojima su potrebne obe vakcine", rekla je Rajeka Lazarus, glavni istraživač.

"Rezultati ove studije predstavljeni su Zajedničkom odboru za vakcinaciju i imunizaciju (JCVI) na razmatranje i mogli bi da pomognu kreatorima politike u planiranju budućnosti ovih važnih programa vakcinacije".

U jednoj poseti obe vakcine

Jedna grupa je primila prvu vakcinu protiv kovida i vakcinu protiv gripa u prvoj poseti, pri čemu je placebo dat u drugoj poseti, a druga je istog dana primila vakcinu protiv kovida 19 i placebo, a drugog dana je usledila vakcina protiv gripa.

Studija je otkrila da je 97 odsto učesnika reklo da bi bilo voljno da u budućnosti primi obe vakcine u jednoj poseti lekaru.

Studija je obuhvatila 679 volontera na 12 lokacija širom Engleske i Velsa, a potpuni rezultati biće objavljeni u medicinskom časopisu "Lancet".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 70 idi na stranu