Objavljena prva studija o delta soju u Srbiji - tri puta češće obolevaju nevakcinisani

Dom zdravlja u Kragujevcu objavio je rezultate istraživanja sprovođenog od jula, od kada je dominantan delta soj koronavirusa, koje je pokazalo da se i vakcinisani razbolevaju, ali tri puta manje od nevakcinisanih.

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 28.09.2021.

19:06

Objavljena prva studija o delta soju u Srbiji - tri puta češće obolevaju nevakcinisani
Foto: Shutterstock/angellodeco

Profesor Dejan Baskić sa kragujevačkog Medicinskog fakulteta je, zajedno sa Domom zdravlja, od 1. jula ispitivao delta soj koronavirusa koji je trenutno prisutan i u Srbiji, kod 75.000 vakcinisanih i 45.000 nevakcinisanih Kragujevčana.

Istraživanje koje je završeno ovih dana odnosi se na delta soj, drugačiju varijantu virusa u odnosu na onu kakva je bila kada su pravljene vakcine.

Potvrđeno je da se i vakcinisani razbolevaju, ali nevakcinisani tri puta više.

Prema istraživanju, i dalje se kao najuspešnija vakcina pokazuje Fajzerova, kaže doktor Dejan Baskić.

Najviše obolelih je među onima koji su primili kinesku vakcinu, koju je u Srbiji primilo najviše građana. U Kragujevcu se, od svih vakcinisanih, 75 odsto odlučilo za Sinofarmovu vakcinu. To znači da je, kada se pogleda odnos u procentima, svaka vakcina imala istu efikasnost i sličan broj obolelih.

Do najbitnije razlike dolazi se u delu istraživanja koji se odnosi na hospitalizovane.

Na bolničkom lečenju je bilo 75,2 odsto nevakcinisanih, a 24,8 odsto vakcinisanih. Razlika je veća kada je reč o intenzivoj nezi i pacijentima na respiratoru – gde imamo 5 odsto vakcinisanih pacijenata u odnosu na 95 odsto nevakcinisanih.

Inače, u Domu zdravlja Kragujevac od januara do aprila ove godine sprovedeno je i istraživanje o kovidu 19, kojim je obuhvaćeno 28.630 vakcinisanih i više od 100.000 nevakcinisanih građana, koje je pokazalo veliku razliku u kliničkoj slici između vakcinisanih i nevakcinisanih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

77 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: