Mogu li mesečeve mene stvarno da nam poremete san?

Neretko se različite faze Meseca mogu smatrati odgovornim za nesanicu, a ova tvrdnja ima naučno opravdanje i obrazlaže se činjenicom da Mesec emituje plavu svetlost koja negativno utiče na san i proizvodnju melatonina koji nas uspavljuje.

Zdravlje

Izvor: klix.ba

Ponedeljak, 27.09.2021.

16:33

Mogu li mesečeve mene stvarno da nam poremete san?
Foto: Shutterstock/New Africa

Glavni razlog zašto Mesec (posebno pun Mesec) može da poremeti vaš san je količina plave svetlosti koju emituje na noćnom nebu, potvrđeno je istraživanjem.

Naši prirodni cirkadijalni ritmovi (biološki ritam spavanja i buđenja) suštinski su povezani sa četiri faze mesečevog ciklusa i poremećeni su do punog meseca. Kako Mesec prolazi kroz svaku fazu, on emituje više svetlosti tokom noći, što direktno utiče na naš san.

Iako njegovo svetlo možda nije tako ometajuće kao sunčeva svetlost, plavo svetlo može naneti štetu našim navikama spavanja.

Na isti način na koji vas plavo svetlo koje emituje vaš telefon može držati budnim, plavo svetlo Meseca može ometati proizvodnju melatonina - hormona sna koji vas uspavljuje - i povećati nivo hormona stresa, kortizola, koji ljude održava budnim.

Iz tog razloga će vaša nesanica najverovatnije biti na svom vrhuncu kada je Mjesec najsjajniji (tokom punog meseca).

Što je manja količina plavog svetla u okruženju, lakše ćemo proizvoditi melatonin, a što je viši nivo melatonina, brže se umorimo i lakše zaspimo.

Budući da je glavni razlog zbog kojeg Mjesec utiče na spavanje plavo svetlo koje emituje stručnjaci preporučuju način da noću za vreme punog meseca, pokušate da upotrebite zamračene zavese ili lampu sa crvenom sijalicom (jer crvenkasto svetlo pojačava proizvodnju melatonina).

To je dokazano istraživanjem iz 2012. godine, koje je potvrdilo efikasnost izloženosti terapiji crvenom svetlošću u povećanju nivoa melatonina i poboljšanju kvaliteta sna 20 košarkašica iz Kine.

Još jedan korak koji možete poduzeti da smanjite uticaj Meseca je da smanjite svoju izloženost drugim izvorima plave svetlosti, poput telefona ili televizora, koji takođe imaju moć da stimulišu vaš um.

Takođe, pridržavanje rasporeda spavanja i kreiranje rutine može pomoći u održavanju vašeg cirkadijalnog ritma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

13 h

Podeli: