Sotrovimab za lakše slučajeve – Japan odobrio peti lek za lečenje kovid infekcije

Stručna komisija ministarstva zdravlja Japana odobrila je u ponedeljak jednokratnu terapiju zasnovanu na monoklonalnim antitelima koju su razvili britanski proizvođač lekova "Glakso Smit Klajn PLC" i američka firma "Vir bajotehnolodži", što je drugi put da je odobrila lek za lečenje lakše i srednje teške infekcije kod pacijenata sa kovidom 19.

Izvor: Rojters
Podeli
 Foto:ADragan/ Shutterstock
Foto:ADragan/ Shutterstock

Nakon odobrenja sotrovimaba, koji se daje kao pojedinačna doza intravenozno, ministarstvo zdravlja će zvanično dati svoje brzo odobrenje za lečenje, što bi ujedno bio peti lek odobren u Japanu za lečenje kovida 19.

Kliničko ispitivanje koje je obuhvatilo 1.057 pacijenata pokazalo je da je lek, kome je u maju odobrena hitna upotreba u SAD, smanjio rizik od smrti i hospitalizacija koje traju duže od 24 sata za 79 odsto u poređenju sa placebom.

Odobrenje, koje dolazi tri nedelje nakon što je japanska grana kompanije "Glakso Smit Klajna" podnela zahtev Ministarstvu, daje podsticaj arsenalu lekova dostupnih za lečenje blago do umereno bolesnih pacijenata obolelih od kovida kojima nije potreban kiseonik, ali su u opasnosti da im se stanje pogorša.

Od odobrenja u julu sve veći broj bolnica širom zemlje već koristi drugi tretman monoklonalnih antitela ronaprev, koji se sastoji od veštački proizvedenih antitela. Završna faza kliničkog ispitivanja u inostranstvu pokazala je da lek, koji je premijerka Jošide Suga opisala kao "revolucionaran", a razvili su ga američka firma "Redženeron farmasjutikals" i švajcarski proizvođač lekova "Roše", smanjuje rizik od hospitalizacije ili smrti za 70,4 odsto i skraćuje trajanje simptoma za četiri dana.

Dok su ronaprev antitela razvijena od oporavljenih pacijenata obolelih od kovida, sotrovimab je prvobitno identifikovan tokom izbijanja SARS-a 2003. Sotrovimab se vezuje za region spajk proteina, što mu daje snažnu efikasnost čak i protiv varijanata koronavirusa, kažu iz "Glakso Smit Klajna". Podaci iz studija in vitro pokazali su da sotrovimab održava aktivnost protiv trenutno prisutnih varijanata, uključujući delta i lambda verzije, prema proizvođaču lekova.

Sotrovimab je dobio odobrenje Komiteta za lekove za humanu medicinu u Evropskoj uniji, a takođe je dobio privremeno odobrenje u Kanadi, Italiji, Singapuru, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i drugim zemljama. Osim toga, dobio je dozvolu za promet u Australiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 78 idi na stranu