Nema više šetnje od jednog do drugog lekara zbog recepta: Raspisan tender za izradu aplikacije

Ministarstvo zdravlja raspisalo je tender za proširivanje funkcionalnosti modula za propisivanje lekova, što znači da će elektronske recepte za lekove na listama A, A1, D, kao i za MTP pomagala, moći da pišu i lekari specijalisti, a potom će ih, takođe elektronski, odobravati lekari opšte prakse.

Zdravlje

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.09.2021.

13:38

Default images
Foto: Profimedia

Ova novina, kako se navodi, dovešće do smanjenja broja poseta izabranim lekarima od osiguranika, skraćenja vremena od propisivanja do odobrenja recepta i bržeg pristupa lekovima propisanim od lekara specijaliste, ušteda u papiru i smanjenja mogućnosti grešaka i zloupotreba.

Ubuduće, lekar specijalista će, koristeći aplikaciju, propisivati elektronski recept pacijentu, koji će se zatim pojaviti na platformi za realizaciju recepata u apotekama. Izabrani lekar, odnosno lekar opšte prakse, biće u obavezi da u roku od 24 časa odobri recept ili da zahteva dodatno objašnjenje od lekara specijaliste.

Kako bi došao do informacije o statusu odobrenja recepta, pacijent će imati mogućnost da pozove lekara kako bi saznao da li je i šta odobreno, ili da to proveri putem pristupa svom elektronskom zdravstvenom kartu preko Portala pacijenta - eZdravlje.

I lekar specijalista takođe će dobiti povratnu informaciju o statusu odobrenja i realizaciji elektronskog recepta u apoteci. Dodatna zanimljivost je i da će prilikom rada sa pacijentom ili prilikom otvaranja zahteva za odobrenje, izabrani lekar imati mogućnost da uspostavi kanal komunikacije sa lekarom specijalistom, putem tekstualne poruke ili video-glasovnog poziva.

Ista takva komunikacija biće omogućena i između pacijenta i farmaceuta. Još jedna od novina biće mogućnost izbora apoteka od pacijenta, za podizanje lekova kod osetljivih dijagnoza. Konkretno, izabrani lekar predočiće pacijentu u slučaju specifičnih lekova, poput narkotika, opciju izbora apoteka u kojima može da ih podigne. U slučaju da osiguranik neće da koristi ovu mogućnost, lekove može da podigne u bilo kojoj apoteci u sistemu eRecept.

Novi modul imaće i kontrolne mehanizme za sprečavanje zloupotreba, pa će tako biti definisano minimalno vreme koje je neophodno za podizanje recepta, odnosno da pacijent dođe do prve najbliže apoteke nakon propisivanja recepta, a biće definisana i maksimalna dozvoljena rastojanja kada je reč o podizanju lekova u apotekama van okruga filijale RFZO u kojoj je recept propisan.

Takođe, radi sprečavanja zloupotreba uvodi se i mogućnost personalne elektronske autentifikacije osiguranika prilikom podizanja lekova u apoteci – posle pokretanja realizacije recepta, u slučaju da pacijent ima aktiviranu ovu funkciju, sistem treba da pošalje elektronski zahtev za autorizaciju preko mobilne aplikacije, i ne može da pokrene izdavanje leka dok ga pacijent ne odobri.

Država je rešila da zloupotrebama u vezi sa izdavanjem lekova stane na put i na Kosovu i Metohiji, pa će tako za korisnike u južnoj srpskoj pokrajini stepen autentifikacije vezan za e-recepte biti povećan i minimalno dvofaktorski – putem korišćenja državnog servisa za autentifikaciju građana, preko SMS koda autentifikacije i putem specijalizovane mobilne aplikacije za autentifikaciju u postojećem sistemu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: