Tri prirodna antibiotika koja deluju na telo isto kao beli luk

Antibiotska dejstva belog luka poznata su od davnina, a pored njega, postoji još prirodnih lekova koji pomažu kod raznih bolesti poput prehlade, gripa, zubobolje, raznih respiratornih infekcija.

Zdravlje

Izvor: Novosti

Subota, 25.09.2021.

11:50

Default images
Foto:Shutterstock/images72

Ovi prirodni proizvodi i te kako pozitivno utiču na imunitet, jačajući odbrambeni mehanizam organizma. Pored belog luka, ovo su najmoćniji prirodni antibiotici, koje bi trebalo imati u kućnoj apoteci.

Med

Za med se zna da ima antimikrobna svojstva. Takođe, on je odličan za tretiranje upala disajnih puteva, ali i za previjanje rana. Med sadrži organske kiseline, minerale u tragovima, antimikrobna jedinjenja, vitamine C, A i beta-karoten, kao i sve minerale B-kompleksa.

Pored toga, med sadrži i visoku koncentraciju hidrogen-peroksida i mravlje kiseline, koji imaju antibakterijska svojstva.

Čajevac

Eterično ulje ove biljke takođe ima antibakterijsko dejstvo. Pomaže kod atletskog stopala, gljivične infekcije noktiju, herpesa, svih kožnih upala, uključujući akne, rane i opekotine, kao i u lečenju tvrdih i bolnih čireva. Takođe, eterično ulje čajevca odlično je i u uklanjanju peruti.

Ipak, za razliku od drugih prirodnih antibiotika, čajevac se nikada ne sme uzimati oralno, jer može da izazove ozbiljne nuspojave, a kod primene na koži treba ga razrediti jer može da izazove alergijsku reakciju, zato što je mnogo jak.

Žalfija i majčina dušica

Obe ove biljke imaju jaka antiseptička dejstva, i najčešće se upotrebljavaju kod upala grla, uključujući i bakterijsku anginu. Oralno se mogu uzimati i za upale gornjih i donjih disajnih puteva, a kod kožnih upala primenjuju se spolja.

Žalfija se preporučuje kao tečnost za ispiranje upaljenih desni a pomaže i kod afti, dok je majčina dušica izvanredan lek protiv kašlja jer kod produktivnog kašlja podstiče iskašljavanje, a suvi kašalj umiruje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: