Zašto nam deca umiru na terenima? "Sport traži zdrav organizam"

Smrt dečaka od 16 godina na fudbalskoj utakmici uzrujala je javnost, ali nažalost nije prvi put da se takvo nešto dešava. Da li je za bavljenje sportom neophodan detaljan lekarski pregled i šta je to što roditelji moraju da znaju pre nego što dete pošalju na trening?

Zdravlje

Izvor: B92, TV Prva

Četvrtak, 23.09.2021.

13:40

Zašto nam deca umiru na terenima?
Foto: Shutterstock/matimix

Branka Nikolić, lekarka sportske medicine, kaže za Televiziju Prva da sport traži zdrav organizam, zdravo ponašanje.

"Osim na redovne sistematske preglede, koje zakon pripisuje, to mora da bude obavljeno kako treba, organizacije koje se time bave moraju se organizovati pravilno i roditelji bi trebalo da vode računa da deca moraju da imaju redovan san, što manje korišćenje mobilnih telefona i da bude redovna ishrana", rekla je Branka Nikolić.

Napominje da dete ne može da pojede nešto usput pred trening ali i da trener mora da prati kako se dete ponaša i kakav je sklad u porodici i školi, kao što roditelj vodi računa, tako i trener.

Što se tiče zdravstva, zakon mora da se poštuje, mora da bude obavljen sistematski pregled, jer sportom može samo zdrav organizam, ističe.

"Sad imamo i nesreću sa kovidom 19 jer smo svi podložni stresu usled toga a još postoji dejstvo nekih prirodnih elemenata poput ambrozije. Oni ni ne znaju da imaju probleme sa tim", rekla je doktorka Nikolić.

Trener Lazar Milićević kaže za Televiziju Prva da liga nalaže da se obave lekarski pregledi pred sezonu kao i tokom sezone. Lekarski pregled uključuje EKG srca, test opterećenja, analizu krvi i slično.

"Mi kao trener na osnovu tih pregleda sprovodimo testiranja i tek tad krećemo sa treninzima", navodi Milićević.

Nije retkost da mladi igrači samo padnu.

Uglavnom ne postoje bolesti koje ne možemo da otkrijemo na vreme, navodi kardiolog Miljko Ristić.

"Postoji precizno šta je obaveza da se obavi kod osoba raznih doba i oni ne mogu da igraju nijednu utakmicu ukoliko ne ispunjavaju zdravstvene uslove", kaže Ristić.

Merodavan je jedino lekar sportske medicine, to su ličnosti koje su odgovorne za povrede, dodaje on.

Mora se voditi računa o sportskom životu, koji podrazumeva redovno spavanje, ne možete da sedite u kafićima do 12 i onda da idete na trening, ističe Ristić.
Doktorka Nikolić kaže da organizam može da bude iscrpljen energetski, i da ne možete da očekujete da telo radi na 100 odsto sve vreme.

Milićević ističe da se sportistima koji su preležali koronu odrade pregledi nakon što se oporave i dobiju veću zabranu treniranja, pa oni onda ipak na sve načine pokušavaju da se vrate na teren.

"Roditelji su bitni da kontrolišu njih i da im ne dozvole da prerano krenu sa treningom", ističe Milićević.

Ristić dodaje da i rekreativci treba da odu na specijalistički pregled ukoliko se bave sportom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: