Pronađeni šišmiši koji nose mutaciju koronavirusa; Preti opasnost od nove pandemije

Tim naučnika iz Laosa proučavali su šišmiše iz četiri različite pećine ovog mesta koji u sebi sadrže sojeve koronavirusa slične SARS-COV-2.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Shutterstock/Rudmer Zwerver
Foto: Shutterstock/Rudmer Zwerver

Nova naučna saznanja su samo jedan korak u dokazivanju da je novi soj potekao iz prirode, a ne laboratorija.

Tim naučnika nisu pronašli sam virus SARS-CoV-2 u šišmišima, ali su otkrii delove koronavirusa kojima su potrebne tek manje mutacije da postanu novi soj.

"Sekvence vrlo bliske onima ranih sojeva virusa SARS-CoV-2 odgovornog za pandemiju postoje u prirodi, te su pronađene kod nekoliko vrsta šišmiša iz porodice "Rhinolophus", pišu autori studije koja je u procesu naučne recenzije i koja je objavljena u predizdavačkom obliku u "Nature Portfolio Journalu".

Ipak, dok studija u potpunosti ne eliminiše teoriju da je virus možda veštački napravljen u laboratorijama, proces istraživanja se nastavlja kako bi se dobili potpuniji odgovori.

"Nisam siguran da ćemo ikad pronaći identičnu stvar, ali ono što ćemo pronaći jesu virusi kod šišmiša koji su slični koronavirusu", rekao je za medije profesor Stjuart Neil, šef odeljenja zaraznih bolesti iz londonskog "King Collegea", koji nije sudelovao u spomenutoj studiji.

"To je kompleksan ekosistem i da li ćemo imati sreće u pronalasku pravog ili ćemo otkriti samo komadiće, i dalje je otvoreno pitanje", dodaje Neil.

Otkriće naučnika u Laosu isto tako naglašava da se još pandemija, poput koronavirusa, nalaze u stanju mirovanja u prirodi.

Shodno tome, oni ističu da bi dalje proučavanje soja SARS-CoV-2 umnogome pomoglo u borbi protiv potencijalne nove pandemije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 78 idi na stranu