CDC: Moderna efikasnija od Fajzera posebno nakon 4 meseca

Moderna vakcina protiv kovida 19 nešto je efikasnija od Fajzerove ili Džonson & Džonson vakcine u sprečavanju hospitalizacije, iako se razlika značajno razlikuje četiri meseca nakon vakcinacije, saopštio je CDC u petak.

Zdravlje

Izvor: cnbc.com

Subota, 18.09.2021.

09:26

CDC: Moderna efikasnija od Fajzera posebno nakon 4 meseca
Foto:EPA/Daniel Irungu

Izveštaj dolazi baš u trenutku kada FDA razmatra da li da odobri sporni plan o uvođenju dodatnih vakcina za potpuno vakcinisane.

Podaci prikupljeni od skoro 3.700 ljudi u 21. bolnici u 18 država tokom pet meseci, dodaju sve veći broj dokaza da, iako sve vakcine dobro funkcionišu, vakcina Moderna ostaje najefikasnija tokom vremena.

Sve u svemu, prema studiji, vakcina Moderna je bila 93 odsto efikasna u sprečavanju hospitalizacije zbog kovida kod odraslih Amerikanaca bez ugroženog imunološkog sistema.

U istom periodu istraživanja (11. mart-15. avgust), vakcina Fajzer je bila 88 odsto efikasna, a vakcina Džonson & Džonson 71 odsto.

Ali to su bile ukupne brojke.

Studija je takođe otkrila efikasnost, koja se naziva VE, u periodu od 14-120 dana nakon vakcinacije, kao i nakon obeležavanja 120 dana. Tamo su se brojke znatno razlikovale.

Vakcina Moderna ostala je 92 odsto efikasna protiv hospitalizacije nakon 120 dana, ali je efikasnost Fajzer vakcine smanjena na 77 odsto. (Nije bilo sličnog procenta za vakcinu Džonson & Džonson, iako je CDC primetio da je efikasnost opala na 68 odsto, više od 28 dana nakon vakcinacije.)

"Razumevanje razlika u VE prema proizvodu vakcine može voditi individualnim izborima i političkim preporukama u vezi sa pojačivačima vakcina. Sve vakcine protiv kovida 19 koje je odobrila FDA pružaju značajnu zaštitu od koronavirusa i hospitalizacija", napisali su autori studije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

21 h

Podeli: