Prvi rezultati su sjajni: Uskoro dostupna nova proteinska vakcina

U Hrvatsku će uskoro stići 300.000 doza nove proteinske vakcine, za koju se najavljuje da će biti veoma efikasna.

.

Izvor: nytimes
Podeli
Foto:EPA/SERGEY DOLZHENKO
Foto:EPA/SERGEY DOLZHENKO

Uz postojeće vakcine, u Hrvatsku bi nakon što je odobri EMA trebalo da stigne i proteinska vakcina kompanije Sanofi.

Hrvatski zvaničnici potvrdili su da će proteinska vakcina uskoro biti dostupna građanima. Trenutno nemaju više informacija, ali kompanija Novavaks je za sada jedina koja je najdalje stigla sa kliničkim ispitivanjima proteinske vakcine.

Ovo su njene karakteristike i način na koji deluje na organizam.

Kompanija Novavaks iz Merilenda razvila je vakcinu protiv koronavirusa na bazi proteina pod nazivom NVKS-CoV2373. U martu je kompanija najavila stopu efikasnosti od 96 odsto u odnosu na originalni koronavirus, 86 odsto u odnosu na varijantu B.1.1.7 i 49 odsto u odnosu na varijantu B.1.351 koronavirusa.

Virus SARS-CoV-2 je prepun proteina koje koristi za ulazak u ljudske ćelije. Ovi takozvani spajk proteini čine primamljivu metu za potencijalne vakcine i tretmane.

Novavaksova vakcina deluje tako što imuni sistem uči da proizvodi antitela na spajk protein.

Da bi stvorili svoju vakcinu, istraživači Novavaksa počeli su sa modifikovanim genomom spajka.

Ubacili su gen u drugi virus, nazvan bakulovirus, i dozvolili mu da inficira ćelije moljca. Zaražene ćelije su proizvodile spajk proteine koji su se spontano spojili i formirali virus, kao što se to dešava na površini koronavirusa.

Slična metoda uzgoja i sakupljanja virusnih proteina već se koristi za proizvodnju licenciranih vakcina protiv bolesti, uključujući grip i HPV.

Novavaksova vakcina takođe može da porekne drugu vrstu zaštite uništavanjem zaraženih ćelija.

Kada koronavirus napadne, zaražene ćelije stavljaju fragmente njegovog proteina na površinu. Ćelije koje predstavljaju antigen mogu da aktiviraju vrstu imunološke ćelije koja se naziva T ćelija ubica.

Može prepoznati ćelije zaražene koronavirusom i uništiti ih pre nego što dobiju priliku da proizvedu nove viruse.

Novavakovu vakcinu bi bilo lakše distribuirati i skladištiti nego vakcine Fajzera i Moderne. Dok te vakcine morate da držite zamrznutim, NVKS-CoV2373 može da ostane stabilna do tri meseca u frižideru.

Ali ako se vakcina pokaže efikasnom, naučnici neće znati sa sigurnošću koliko dugo pruža zaštitu.

Ako deluje kao vakcine na bazi proteina za druge bolesti, može da stvori grupu posebnih ćelija koje se zovu memorijske B ćelije i memorijske T ćelije.

Ove ćelije će godinama ili čak decenijama čuvati informacije o koronavirusu, omogućavajući brzi kontranapad kao odgovor na novu infekciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 78 idi na stranu