Studija iz Izraela: Potvrđen dugi kovid, kod 11 odsto dece

Više od 10 odsto izraelske dece kojoj je dijagnostikovan koronavirus pokazuje znakove takozvane duge bolesti kovida 19, objavilo je u ponedeljak Ministarstvo zdravlja Izraela.

Izvor: timesofisrael.com
Podeli
Shutterstock/Sergii Sobolevskyi
Shutterstock/Sergii Sobolevskyi

Pročitajte još:

"Da se preklope korona i grip, bilo bi pogubno"

Antić: "U ovom talasu obolevaju čitave porodice"

Istraživanje Ministarstva zdravlja pokazalo je da 30 odsto onih sa dugoročnim posledicama ima kognitivne i mentalne probleme.

Prema podacima prikupljenim iz naknadnog istraživanja roditelja 13.864 deteta uzrasta od 3 do 18 godina koji su se oporavili od virusa, 11,2 odsto je prijavilo simptome dugog kovida.

Od onih koji su prijavili dugotrajne simptome, 1,8 odsto dece mlađe od 12 godina i 4,6 odsto od 12 do 18 godina su imali simptome šest meseci nakon bolesti, pokazalo je istraživanje, uz napomenu da se verovatnoća povećala sa godinama.

Među tih 12 do 18, šanse za dugi kovid bile su veće među onima koji su imali simptome koronavirusa. Međutim, istraživači su takođe otkrili dugi kovid čak i među 3,5 odsto dece koja su bila asimptomatska kada su bila pozitivna.

Više od 200.000 dece mlađe od 18 godina testirano je pozitivno u Izraelu, od kojih je oko polovina bila asimptomatska, navodi se u istraživanju.

"Ovo znači da u Izraelu trenutno ima hiljade dece koja pate od dugoročnih posledica", navodi se u saopštenju.

Koronavirus uzrokuje da telo proizvede dugotrajni imunološki odgovor koji napada telo umesto virusa, što možda objašnjava zašto neki pacijenti nastavljaju da imaju različite simptome dugo nakon što se očiste od infekcije, otkrili su naučnici.

Rezultat može da oseti telo, uključujući mozak, krvne sudove i jetru, oblasti za koje je primećeno da pate kod ljudi sa simptomima onoga što je postalo poznato kao "dugi kovid" - stalna bolest, umor ili nedostatak daha kod onih koji su bili zaraženi, a zatim su se oporavili od kovida 19, bolesti izazvane koronavirusom.

Veruje se da dugi kovid pogađa oko 10 odsto pacijenata obolelih od kovida od 18 do 49 godina, i čak 20 odsto onih starijih od 70 godina, prema nedavnom izveštaju sa Jejla.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 78 idi na stranu