Dr Olivera Ostojić za B92.net: Dolaze nam i deca sa kombinovanim infekcijama

Pune čekaonice dece po domovima zdravlja i hodnicima dečjih bolnica tužna su realnost ovih dana, a dijapazon simptoma zaista je šarolik. Nisu isključene ni udružene infekcije, pa se neretko javljaju roditelji sa decom koja imaju i zapušen nos, ali i dijareju ili povraćaju, ili i jedno i drugo.

Zdravlje

Izvor: B92

Četvrtak, 09.09.2021.

15:04

Dr Olivera Ostojić za B92.net: Dolaze nam i deca sa kombinovanim infekcijama
Foto: Printskrin/TV Prva

Na sreću, kako potvrđuje za B92.net dr Olivera Ostojić, načelnica Dečije klinike u KBC "Dragiša Mišović", u najvećem broju slučajeva u pitanju su lakše infekcije.

"Imali smo tek nekoliko slučajeva sa obostranom i težom upalom pluća. Uglavnom su to respiratorne infekcije, dok je kod veće dece više onih koji dolaze sa temperaturom 38,5 do 39 stepeni C koja traje po nekoliko dana, što znači da se klinička slika nije mnogo promenila. Dolaze i oni sa digestivnim tegobama, ali i oni koji imaju i respiratorne i digestivne", otkriva pedijatar.

Dr Ostojić ne može sa sigurnošću da kaže o kom soju se radi jer njihova bolnica ne radi analizu na sojeve virusa, ali pretpostavlja po broju zaražene dece da je u pitanju delta soj.

"Od 0 koliko ih je bilo skoro, sad imamo oko 20 dece, i kod većine je blaža klinička slika. Prema poslednjim podacima koje smo dobili, u Srbiji je kod 80 odsto pacijenata utvrđen delta soj koji je mnogo zarazniji i brže se širi što objašnjava ovoliki porast obolelih".

Informaciju o punoj čekaonici dece nedavno smo dobili od jedne čitateljke koja je rekla da joj je pedijatar kad je dovela dete objasnila da je zapušen nos ili curenje iz nosa bez temperature veoma čest simptom kod dece i da se tako manifestuje delta soj. Međutim, kad smo pokušali da ovo potvrdimo, u DZ "Zemun" su nam rekli da ne žele da se oglašavaju ovim povodom.
Foto: shutterstock/Tomsickova Tatyana
U Univerzitetskoj dečjoj klinici Tiršova su nam kratko rekli da je broj prijema uobičajen za ovo doba godine iako smo i nezvanično dobili informaciju za nekoliko vrtića u Beogradu da ima zaražene dece kovidom 19.

Javite nam u komentarima kakva je situacija u vrtiću u koji ide vaše dete.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: