"Vakcine u spreju jedini način da virus ne uđe u organizam" VIDEO

Borba sa koronom ne prestaje. Jedina odobrena zaštita od koronavirusa sada je vakcina putem injekcije...a da li ćemo u budućnosti imati i alternative? Pominju se tablete i inhalatori, vakcine u obliku spreja, kapi za nos ili praha. Ruski istraživački centar za virusologiju i biotehnologiju saopštio je da bi vakcina u obliku spreja za nos mogla biti dostupna 2022. godine.

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 07.09.2021.

14:51

Foto: Printskrin/Prva TV

Epidemiolog dr Radmilo Petrović smatra da je vakcina u spreju jedini način da se spreči ulazak i razmnožavanje koronavirusa u naš organizam vodeći s eiskustvom od pre 55,60 godina kad je radeći u Osijeku imao priliku da proba rusku vakcinu protiv gripa u spreju.

"Organizam putem ovih pareneteralnih doza, to jest putem intramuskularnog davanja stvara imunitet tzv IgG antitela odnosno i stvara humoralni imunitet gde taj zaštitni faktor putem krvi dolazi u sve organe i sva tkiva i sprečava teške oblike bolesti i smrtnost. Međutim, jedino što može da spreči je da se stavi barijera na samim ulaznim vratima to jest u nosu i sluzokoži nosa i tad se stvaraju IGa antitela koja se još zovu i mukozna antitela jer se u samoj sluzokoži nosa na samom ulazu sukobljavaju sa virusom i to će biti ono pravo da se zaštitimo od infekcije", ističe dr Petrović za "150 minuta".

Kaže da nije siguran da li će takva vakcina biti dovoljna sama za sebe ili će morati da se kombinuje sa perenetralnom dozom, ali da se vakcina u obliku spreja mora davati u obliku više doza i uz veliku saradnju samog pacijenta, to jest, pacijent mora da udahne što dublje kako bi uneo punu dozu vakcine u organizam.

"Bilo bi mnogo bolje da se daje u kombinaciji jer se stvara lokalni imunitet u sluzokoži nosa koji sprečava ulazak virusa, ali pravi i taj humoralni imunitet koji će putem cirkulacije doći u sve organe i u sva tkiva i sprečavati delovanje virusa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: