Razlika između Moderne i Fajzera u količini antitela

Novo belgijsko istraživanje tvrdi da Moderna generiše minimum dvostruko više antitela nego mRNA vakcina Fajzera/BioNteka.

Zdravlje

Izvor: Marketwatch.com

Utorak, 31.08.2021.

15:23

Default images
Foto:EPA/ CHAMILA KARUNARATHNE

Studija koja je upoređivala individualne imunološke odgovore na dve velike vakcine protiv kovida 19 pokazala je da je Moderna stvorila više nego dvostruko antitela nego vakcina Fajzera/BioNTecha.

Vakcine Fajzera i Moderne doživotno štite od kovida 19?

Studija koja je obuhvatila 2.499 belgijskih zdravstvenih radnika koji su vakcinisani sa dve doze vakcine bilo koje kompanije objavljena je u ponedeljak u časopisu Američkog medicinskog udruženja.

EMA proučava 3 nova neželjena efekta Fajzera i Moderne

Istraživanje je pokazalo da su prethodno zaraženi učesnici imali veći nivo antitela od onih koji nisu bili zaraženi, ali je Moderna MRNA vakcina bila je korisnija u istraživanju za one koji nisu imali prethodnu infekciju.

Fajzer i Moderna objavili šta se nalazi u njihovim vakcinama protiv koronavirusa

Za one bez prethodnih infekcija, nivo antitela je bio 2.881 jedinica po mililitru među kandidatima Moderne, i 1.108 po mililitru za one koji su primili Fajzerovu vakcinu.

Studija je predložila nekoliko razloga za razlike u nivou antitela između vakcina, uključujući duži interval između doza za Moderninu vakcinu - 4 nedelje - u poređenju sa 3 nedelje Fajzera.

Takođe, istraživači su rekli da je vakcina Moderne imala veću koncentraciju ključnog aktivnog sastojka koji se koristi u obe vakcine.

Nivo antitela je takođe bio u negativnoj korelaciji sa starošću među prethodno nezaraženim učesnicima, a najveći nivo antitela je nađen među onima ispod 35 godina, pokazala je studija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: