Kisić Tepavčević razjasnila koje vakcine treba da kombinujete

Na pitanje da li oni koji su vakcinisani treba da prime treću dozu iste vakcine ili bi možda bilo bolje da ovog puta probaju s nekom drugom vakcinom, ova doktorka dala je nedvosmislen odgovor.

Zdravlje

Izvor: NovaS

Utorak, 17.08.2021.

11:43

Kisić Tepavčević razjasnila koje vakcine treba da kombinujete
Foto:Printscreen/Prva televizija

"Neke zemlje su već dale treću dozu – Turska, Emirati, Velika Britanija, Mađarska, bilo je raznih kombinacija. U Turskoj je 6,5 miliona ljudi dobilo vakcine i rezultati istraživanja koje će se objaviti za par dana govore u prilog tome da je nešto veća efikasnost pokazana tamo gde su recimo primenjene tri doze kineskog prouvođača u odnosu na kombinaciju "sinofarmove" (kineske) i "fajzerove" vakcine", rekla je Kisić Tepavčević.

Dr Bekić: Ko je primio "Sputnjik V" i treću dozu mora "Sputnjik", ostali biraju

Prema njenim rečima, suština je u tome da je moguća kombinacija svih vakcina s jednim izuzetkom, a to je da ako je neko dobio dve doze ruskog „sputnjika“, koja ima i prvu i drugu komponentu, za treću dozu, ako se opet odluči za "Ruse", treba da primi prvu komponentu.

Svim građanima se ostavlja mogućnost izbora vakcine, polazeći od toga da je bezbedno i moguće primiti dopunsku dozu drugačiju od onih kojima su vakcinisani i revakcinisani. Konačan izbor vakcine građani će saopštiti lekaru, tokom pregleda i konsultacija na vakcinalnom punktu. Podsećamo da u Srbiji trenutno postoje četiri vrste vakcina i svih ima dovoljno na svim punktovima u zemlji – kineska vakcina (Sinofarm), ruska vakcina (Sputnjik V) i vakcine proizvođača "Pfizer-Biontech" i Astrazeneka.

Trampuž: "Moguće je da ćemo modifikovati četvrtu i petu dozu vakcine" VIDEO

Dopunska, odnosno treća (buster) doza vakcine posebno se preporučuje sledećim kategorijama stanovništva:

• osobe sa narušenim imunitetom – imunodeficijencijama i stanjima imunosupresije, primaoci transplantata koštane srži i solidnih organa, osobe na
hemodijalizi i osobe koje žive sa primarno ili sekundarno imunosuprimiranim pacijentima,
• osobe starije od 70 godina,
• osobe starije od 60 godina koje stalno borave u domovima za stara lica i drugim ustanovama socijalne zaštite,
• zaposleni u zdravstvenim ustanovama i ustanovama socijalne zaštite,
• putnici u međunarodnom saobraćaju – građani Srbije koji često putuju u inostranstvo, bilo zbog posla ili iz privatnih razloga.

Po dobijanju poziva od eUprave građani će moći da se vakcinišu u svim domovima zdravlja širom Republike Srbije, dok će u Beogradu, pored domova zdravlja za treću dozu biti otvoren i punkt u hali 11 Beogradskog sajma, a spisak punktova za imunizaciju će biti dostupan na Portalu eUprava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: