Trampuž: "Moguće je da ćemo modifikovati četvrtu i petu dozu vakcine" VIDEO

Direktor laboratorije za istraživanja infektivnih bolesti u Berlinu, Andrej Trampuž potvrdio je da se treća doza daje nakon šest meseci, i da ako ima dovoljno vakcina stanovništvo treba da se vakciniše, da bi se pripremilo za zimski period. Takođe u Srbiji je počela da se daje treća doza, što je potvrdio i dr Zoran Bekić, ali vakcinacija nije obavezna.

Zdravlje

Izvor: B92, TV Prva

Utorak, 17.08.2021.

10:28

Trampuž:
Foto:Printscreen/Prva televizija

Od danas u Srbiji počinje vakcinacija trećom dozom za one sa slabijim imunitetom, dr Zoran Bekić potvrdio je da vakcinacija nije obavezna i da je na snazi samo preporuka.

"Vakcinacija nije obavezna, građani će primiti treću dozu ako budu hteli, ali preporučljivo je osobama sa slabijim imunitetom, osobama starijim od 60 godina, osobama koje borave u domovima za stara lica, zdravstvenim radnicima, radnicima u socialnoj zaštiti i građanima u međunarodnom transportu", rekao je on za "TV Prva".

Bekić je naglasio da građani mogu da odaberu koju vakcinu žele, ali da pre toga samo obaveste lekara koji je zadužen za proveru zdravstvenog stanja na punktovima za vakcinaciju. Potvrdio je i da se građani za treću dozu ne prijavljuju, već da dobijaju poziv od e-uprave, sms-om ili email-om.

Takođe, mnoge je zanimalo da li ima neželjenih efekata nakon treće doze, jer u Nemačkoj već uveliko traje vakcinacija trećom dozom.

Direktor laboratorije za istraživanja infektivnih bolesti u Berlinu, Andrej Trampuž naglasio je da neželjenih efekata na treću dozu ima mnogo manje u odnosu na vreme kada su građani primali prvu ili drugu dozu vakcine protiv kovida 19.

"Moram da napomenem da u Nemačkoj, još uvek nismo potpuno vakcinisani ni sa dve doze, imamo 65 odsto vakcinisanih, to nije dovoljno, moramo da krenemo i sa decom i adolsecentima", rekao je Trampuž.

Tvrdi i da oni koji su preležali virus nemaju toliko dobru zaštitu i da je neophodno da se i oni vakcinišu. Dodaje i da je zaštita vakcine najmanje 6 meseci posle druge doze, tako da je neophodno da prođe taj vremenski period da bi se aplikovala i treća doza.

"Dobro bi bilo, ako ima dovoljno vakcina da se primi treća doza, jer se na taj način imunitet priprema za zimski period", rekao je on.

Plan je kaže da se vakciniše 85 odsto stanovnika, ta velika većina bi tvrdi on pomogla u tome da se virus ne širi, ali sve dok se ljudi ne vakcinišu trajaće i pandemija.

"Dok pandemija traje možda će biti i četvrta i peta i šesta, ali naš plan je da se vakciniše celo stanovništvo, barem 85 odsto da bi virus nestao", rekao je on. Naglašava i da20 odsto onih koji su vakcinisani mogu da prenesu virus, ali da oni nisu opasnost, već oni koji nisu vakcinisani. Potvrdio je da su jedini slučajevi sa smrtnim ishodom od koronavirusa u Nemačkoj samo nevakcinisani građani.

Mešanjem vakcina bolji imunitet?

"Bilo koja vakcina je bolja, od nikakve vakcine, sada znamo da kada se mešaju vakcine imunitet je bolji, ali nema velike razlike ni kada se to ne radi. Za mlađe ljude bih preporučio više Fajzer, ali sve vakcine štitite svakako", naglasio je on.

Dodaje i da posle kineske vakcine možete da primite bilo koju vakcinu, ako nije bilo nikakvih reakcija. "Ruska vakcina je ista kao i mešavina Astrazeneke u prvoj dozi i kineske vakcine u drugoj dozi, jedino Fajzer i Moderna su nove vakcine, ali i to možete takođe mešati", istakao je on.

Nove mutacije?

"Za sada ne znamo koja će biti sledeća mutacija, ali će biti sigurno neka koja se brže širi, mi zato moramo i brže da se vakcinišemo, baš iz tog razloga. Ako smo vakcinisani možemo da se zarazimo ali ne i da umremo, zato se vakcinišemo", rekao je on.

Zaključio je da je moralna obaveza zaštititi i vakcinisane i nevakcinisane, ali da će što se tiče vakcinacije dece to biti odluka roditelja.

Na pitanje da li će se vakcine menjati, odgovorio je sa: "ako je to potrebno onda da, ali mi ne znamo koja će biti četvrta i peta doza, možda ćemo da je modifikujemo da bi bila efikasnija", zaključio je on.

Pogledajte više u videu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: