Sve više bogatih zemalja uvodi treću dozu vakcine

Dok se svet bori sa delta varijantom, sve veći broj zemalja razmatra uvođenje treće doze vakcine.

Zdravlje

Izvor: B92

Sreda, 04.08.2021.

15:40

Sve više bogatih zemalja uvodi treću dozu vakcine
Foto: depositphotos /samwordley@gmailcom

Ujedinjeni Arapski Emirati pridružili su se u utorak Nemačkoj, Izraelu i Ujedinjenom Kraljevstvu koji su uveli smernice koje preporučuju starijim osobama treću dozu vakcine protiv kovida 19.

Virusolozi koji šire pesimizam sada kažu da je blizu kraj agonije

Izrael je prošle nedelje najavio svoj program treće doze nakon što su stručnjaci imenovani od strane vlade preporučili taj potez. Stručnjaci su svoje mišljenje temeljili na podacima koji pokazuju da vakcina vremenom počinje značajno da gubi svoju efiksnost u sprečavanju infekcija.

Ali, ne slažu se svi sa tim potezom. Svetska zdravstvena organizacija (WHO) je prošlog meseca istakla kako to da li će biti neophodna treća doza, još uvek nije poznato, zbog ograničenog broja istraživanja.

Dr Adžić Vukičević: Situacija je za veliku brigu, brojevi vrtoglavo rastu Raste broj hospitalizovanih

Američke regulatorne agencije takođe su poručile građanima SAD-a kako još uvek nije potrebno da prime treću dozu. U utorak je stručnjak za zarazne bolesti Entoni Fauči rekao kako bi treća doza sadatrebala da bude dostupna samo osobama sa oslabljenim imunološkim sistemom.

Sa manje od polovine vakcinisanog američkog stanovništva, situacija u SAD-u ne izgleda dobro jer broj slučajeva i dalje raste. U utorak su, prvi put od februara, pacijenti koji su zaraženi kovidom zauzimali više od 50.000 kreveta; s tim da se radi o većinom nevakcinisanim građanima.

Infektolog: Između sojeva virusa ne postoji značajna razlika

Delta varijanta stvara haose širom sveta. U Africi je smrtnost od kovida značajno porasla u posljednjih mesec dana, odnosno broj smrtnih slučajeva povećao se za 80 odsto u posednje četiri nedelje. Pandemija je ponovno počela da bukti i u Vuhanu, njenom izvornom epicentru, te vlasti sada sprovode masovna testiranja kako bi sprečile dalje širenje zaraze.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: