Dr Tiodorović: Ne jurite treću dozu, iako nemate antitela

Treću dozu smo preporučili samo najugroženijima, a ne celoj populaciji i zato molim ljude da ne paniče, da ne trče i ne traže vakcinu od lekara ako nisu teško bolesni.

Zdravlje

Izvor: Kurir

Sreda, 04.08.2021.

18:35

Default images
Screenshot/TV B92/arhiva

Čak iako vakcinisana osoba nema titar antitela, ne znači da nema imunitet na koronu jer ima ima ćelije tzv. T-ubice, koje je štite - ističe za medije epidemiolog prof. dr Branislav Tiodorović, član kriznog štaba.

Tiodorović navodi da krizni štab nije doneo opštu odluku o trećoj dozi i da objektivno nema elemenata za to pošto još niko u svetu "nije uradio opsežne studije, jer vakcinacija traje svega osam meseci, a to je nedovoljno da bi se ispitalo".

"Ta odluka će uslediti možda za mesec-dva ili do kraja godine. Poštujem ljude koji imaju strah i trče da prime treću dozu, ali moramo im objasniti sve kako bi taj strah eliminisali. Treba da sačekamo da najveće svetske laboratorije, koje to prate, iznesu podatke i kažu da je vreme da prime treću dozu. Ne možemo sad mi da ispadamo najpametniji", kaže Tiodorović i dodaje da ni SZO neće da se izjašnjava jer su joj fokus zemlje koje nemaju ili imaju vrlo malo vakcina.

Merenje IgG antitela, tj. humoralnog imuniteta, podseća Tiodorović, nije jedino merilo imunosti na koronu, jer organizam i na drugi način pamti. "Postoji i ćelijski imunitet, koji je čak i mnogo jači, a najveći broj laboratorija i medicinskih ustanova nema uslova da ga meri. Vrlo je značajan, a T i B ćelije reaguju i ubijaju virus. "T-kiler" ćelije, tj. T-ubice, naš štite", kaže Tiodorović i dodaje da je sve individualno.

Krizni štab je, ističe Tiodorović, na osnovu medicinskih i etičkih razloga procenio da neki ljudi ne smeju da čekaju tu opštu odluku, već da treba da prime treću dozu pošto su već ugroženi svojom osnovnom bolešću i imunitet im ubrzano opada.

"Preporučili smo da pacijenti koji su imali transplantacije, oni na dijalizi, s teškim hroničnim bolestima i akutni onkološki pacijenti prime treću dozu. Čak ni svi oboleli od raka neće primiti treću dozu, već samo oni u akutnoj fazi bolesti. Kao što neće ni svi dijabetičari, već samo oni u teškoj situaciji, koja može život da im ugrozi. Lekar koji vodi njihovu bolest je najkompetentniji da preporuči vakcinu. I to se već sprovodi, znam da su se neki javljali", objašnjava Tiodorović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: