U Srbiji ponovo aktuelna "droga za silovanja", ali to nije najgore VIDEO

Takozvana "droga za silovanje" koja se opet pojavila u Srbiji, ako se ubaci u piće, stvarno briše pamćenje. Droge imaju toliko jako dejstvo da osoba koja ih je unela u organizam ni nakon osam sati trajno ne može da rekonstruiše događaj koji joj se dogodio, potvrđuje rukovoditeljka dnevne detoksikacione bolnice Drajzerova Svetlana Vučetić Arsić.

Izvor: B92, TV Prva
Podeli
Printskrin: TV Prva
Printskrin: TV Prva

Ta droga - GHB, kao i brojne druge, prodaju se na takozvanom "dark vebu", ali Svetlana Vučetić Arsić ističe da je ona isključivo namenjena za klubove "visoke klase" i da do nje najčešće dolaze ljudi koji imaju određenu nameru.

"Švajcarska kompanija je izmislila lek pod imenom rohipnol u svrhu lečenja upornih nesanica, ali sedamdesetih godina su SAD odlučile da ovaj lek stave pod ograničenje. Trenutno 60 zemalja u svetu, uključujući i mnoge zemlje EU, i dan-danas koriste ovaj lek za lečenje upornih nesanica", rekla je ona za TV "Prva".

Ogroman broj privatnih laboratorija zapravo pravi rohipnol ilegalno i distribuira ga u klubovima što, navodi ona, spada u klupske droge. "Droge za sobom ostavljaju određene posledice, u najmanju ruku je to gubitak pamćenja", kaže ona.

Proizvođač leka je pre 20 godina odlučio da ga ofarba u zeleno, pa kada se on ubaci u piće, ono dobija plavu boju. Osobi koja pije piće sa ovom drogom počinju da se suše usta posle pola sata, kasnije posledice su ukočenost u mišićima i gubljenje ravnoteže, a to se, kaže Svetlana, završava padanjem u nesvest i rupom u sećanju.

Kakve posledice po organizam ovaj lek ostavlja na osobu zavisi i od toga da li se konzumira sa vodom ili s alkoholom, pošto se načešće konzumira sa alkoholom i njegovo zadržavanje u krvi je 8 do 12 sati, ističe Svetlana Vučetić Arsić.

Takođe postoji i lek pod nazivom benzodijazepam, ali on se, kaže Svetlana Vučetić Arsić, ne može napraviti tako lako, niti je njegov recept dostupan javno na internetu. Naglašava da je njegovo dejstvo intermedijarno, što je slično valijumu, koji je osam puta jači od bensedina.

"Ovaj lek tumače kao drogu u SAD i Kanadi, ali je u Meksiku legalizovana", kaže ona.

Upozorava i na lek rufenol, za koji kaže da je jedna vrsta kiseline koja nema ni miris, ni ukus i može da bude u tečnom i praškastom stanju. Tvrdi da ta kiselina nema ni miris i ukus, kao i da je veoma pogodna za korišćenje, jer žrtva koja je koristi nema svest o tome da je to popila.

"Dejstvo rufenola traje između osam i 12 sati i ta osoba posle toga ne može zauvek da rekonstruiše šta se desilo, vrlo često osobe koje su silovane ne mogu da identifikuju svog silovatelja zbog toga, a ako bi se doza ove kiseline povećala, osoba mi mogla da završi smrtnim ishodom", zaključuje ona.

Opširnije pogledajte u video-prilogu:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 80 idi na stranu