U Izraelu počela rasprava o vakcinisanju protiv korone na svakih šest meseci, objasnili i zašto

Zbog brzog rasta broja novih slučajeva kovida 19 u Izraelu razmišljaju ne samo o još jednoj, trećoj dozi mRNA vakcine, nego i o mogućnosti vakcinacije na svakih šest meseci.

Zdravlje

Izvor: Jutarnji list

Ponedeljak, 02.08.2021.

12:45

U Izraelu počela rasprava o vakcinisanju protiv korone na svakih šest meseci, objasnili i zašto
Foto: depositphoto/belchonock

Za nabavku treće doze vakcine odlučili su se jer se pokazalo kako zarazniji delta soj, koji je postao dominantan, lakše probija imunološku zaštitu ne samo kod nevakcinisanih nego i kod vakcinisanih.

Da li je delta soj preplavio Srbiju? Kon odgovorio

Sada ipak očigledno strahuju i od mogućnosti da vakcine ne osiguravaju dugoročnu nego tek kratkoročnu zaštitu i postoji mogućnost uvođenja polugodišnjeg ritma vakcinisanja.

Još iz medijskih izveštavanja je nejasno hoće li svaka nova vakcina, ako se radi o mRNA tehnologiji, biti prilagođena mogućim sojevima. Izrael je neka vrsta velike svetske laboratorije za istraživanje efikasnosti vakcina, jer su prednjačile po brzini i obimu vakcinacije, a koristile su samo vakcinu Fajzera.

Generalni direktor izraelskog ministarstva zdravlja, profesor Nahman Aš, zabrinut je zbog sve većeg broja zaraženih, kao i zbog sve većeg udela pozitivnih na testovima, uprkos tome što nema značajnog porasta respiratornih pacijenata ili smrti.

CDC: Delta soj mogu da prenose i vakcinisane osobe

"Možda će treća doza trajati duže. Zaista se nadam da nećemo morati da se vakcinišemo svakih šest meseci, a vakcinisaćemo se jednom godišnje, kao protiv gripa ", rekao je profesor Eš.

Neosporno je da u zemljama sa visokim procentom vakcinisanih, poput Izraela, Islanda i Irske (koje su sprovele teške mere), broj slučajeva sada brzo raste, ali praktično nema povećanja smrtnosti. Ono što je zanimljivo napomenuti jeste da u grupi evropskih turističkih zemalja i Britanije, koja je zabeležila nagli skok broja slučajeva delta soja, sada svedočimo usporavanju infekcije i smanjenju broja zaraženih uprkos povećanju broja društvenih kontakata.

Nanotela bi mogla da budu spas od kovida?

Iako su brojne zemlje videle da vakcine zaustavljaju dramatičan porast hospitalizacija i smrti, sve više zdravstvenih vlasti predlaže treću dozu, kao i mogućnost redovnih vakcinacija.

S obzirom na to da su farmaceutske kompanije uveliko podigle cenu vakcina protiv mRNA, pitanje učestalosti vakcinacije postaje finansijski veoma ozbiljno. Fajzer je podigao cenu sa 15,5 dolara na 19,5 USD, Moderna sa 22,60 USD na 28,5 USD.

Zahvaljujući zaradi od vakcina, Fajzer je prošle godine povećao zaradu za trećinu na 33,5 milijardi dolara.

Stručnjaci predviđaju da će prihod od Fajzerove vakcine dostići 56 milijardi dolara, a Modernin 30 milijardi dolara.

Studija utvrdila povezanost akutnog infarkta miokarda i moždanog udara sa kovidom 19

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: