Elektrodom protiv Parkinsona - prvi put u Srbiji urađen zahvat duboke moždane stimulacije

Prvi put u Srbiji, na Klinici za neurohirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije, urađeni su kompleksni zahvati kod dvoje pacijenata obolelih od Parkinsonove bolesti.

Zdravlje

Izvor: RTS

Subota, 31.07.2021.

20:09

Elektrodom protiv Parkinsona - prvi put u Srbiji urađen zahvat duboke moždane stimulacije
Ilustracija/Foto: cancerus/depositphotos

Metodom elektro-duboke moždane stimulacije, kod pacijenata koji su operisani, elektrode će bolest držati pod kontrolom. Ranije su na tu intervenciju naši građani upućivani u inostranstvo, gde je koštala oko 50.000 evra.

Da prvi put urade ovu intervenciju kod dvoje pacijenata, tim neurohirurga, neurologa, radiologa, psihijatara, anesteziloga i drugih, uz podršku kolega iz Praga, u sali je bio oko 15 sati. Pacijenti su sve vreme u budnom stanju. Operacije su prošle dobro, a pravi efekat procedure videće se za mesec dana.

"Pacijenti koji imaju Parkinsonovu bolest su pre svega prvi kandidati, mada i drugi sa nevoljnim pokretima, u pitanju su najteži pacijenti, kod kojih su se javile mnogobrojne komplikacije dugotrajnog lečenja. To nije definitvno izlečenje, ja uvek kažem pacijnetima, to nije operacija kod koje se nešto odstrani i posle ste dobro, ali kupujete vreme, i nekako vraćate sat, četiri do pet godina unazad", navodi dr Marina Svetel, neurolog na Kliniki za neurologiju UKCS-a.

Profesor dr Miloš Joković, direktor Klinike za neurohirurgiju UKCS navodi da tokom operacije treba doći do jedra u dubokim strukturama mozga, te da se zato ova intervencija naziva duboka moždana stimulacija.

"Znači, treba da dođemo do njega, koje je vrlo, malo, preciznim prethodnim merenjem, ciljano uđemo elektrodom u to jedro, tu elektrodu povežemo sa generatorom struje koji se nalazi najčešće na grudnom košu, i posle recimo četiri nedelje puštamo struju da stimuliše to jedro. Obostrano se radi, i leva i desna moždana hemisfera", objašnjava Joković.

Dr Marina Svetel objašnjava da se aktivacijom jedara uspostavlja bolja kontrola ukočenosti, usporenosti i drhtanja. "Ne mogu da se povuku svi simptomi, ne mogu da se kontrolišu poremećaji govora, stabilnosti, poremećaji hoda. Takvo stanje koje mu obezbedi njegova idealna terapija, u momentu kada ona najbolje deluje, to je stanje koje ćemo obezbediti uz hiruršku intervenciju", dodaje Sveteleva.

Profesor dr Miloš Joković objašnjava da će pacijenti imati svoj stimulator i da će biti edikuvani za njegovu upotrebu, ali da će ipak na početku lekari na neurologiji vršiti stimulaciju, određivanje i visinu doze.

U Srbiji se trenutno od Parkinsonove bolesti leči oko 20.000 osoba. Oko 1,5 odsto njih su kandidati za interevenciju.

"Ovo je zaista pomak i za same pacijnete koji su obično morali da idu u pratnji neke osobe jer je takva bolest. Sa druge strane intervencija je skoro tri puta skuplja u inostranom centru, nego kod nas, a na kvalitetu zaista neće izgubiti. Uz podršku Ministarstva zdravlja i KCS, koji nisu osporili ovu našu ideju, mi smo uspeli ovo i da realizujemo", dodaje Joković.

Pripreme za taj kompleksni zahvat u Srbiji trajale su dve godine, a za nju se obučavaju i naši mladi neurolozi i neurohirurzi. Želja je da mesečno, makar kod jednog pacijenta, kada medicinski kriterijumi to i dozvoljavaju, urade proceduru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: