Procurio tajni dokument o delta soju: Kao ovčije boginje

Delta soj koronavirusa izaziva teže simptome i širi se jednakom brzinom kao i ovčije boginje, piše u internom dokumentu Američkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti, a prenosi CNN.

Zdravlje

Izvor: Jutarnji list

Petak, 30.07.2021.

09:11

Default images
Foto: Shutterstock/Michele Ursi

Dokument prikazuje neobjavljene podatke koji pokazuju da bi potpuno cepljeni ljudi mogli da šire delta soj istom brzinom kao i necepljeni.

Direktorica CDC-a dr Rošel Valenski potvrdila je autentičnost dokumenta, a o njemu je prvi pisao američki dnevni list "Vašington post".

"Ovo je ozbiljno. To je jedan od najprenosivijih virusa za koje znamo. Ospice, ovčije boginje - na tom je nivou prenosa", rekla je dr Rošel Valenski.

CDC bi ovog petka trebalo da objavi informacije kojima bi podržali njenu kontroverznu odluku o promeni smernica za potpuno cepljene ljude.

Rošel Valenski je rekla da je CDC preporučio čak i potpuno vakcinisanim ljudima da nose maske u zatvorenom prostoru i to na mestima gde je prenos virusa visok.

"Mere koje nam trebaju su ekstremne"

To znači, kako dalje navodi lekarka, da bi svi u školama - učenici, osoblje i poseoci, trebalo da nose maske tokom boravka u školi.

"Mere koje su nam potrebne da ovo kontrolišemo su ekstremne", rekla je dodajući da je podaci internog izveštaja nisu iznenadili.

U prezentaciji CDC-a kaže se da je varijanta delta soja jednako prenosiva kao i ovčije boginje, pri čemu svaka zaražena osoba u proseku inficira osam ili devet drugih.

Primarni soj bio je prenosiv kao i prehlada, jer je svaka zaražena osoba u proseku prenela virus na još dve osobe.

Takođe, ako se vakcinisani ipak zaraze, u telu imaju istu količinu virusa kao i necepljeni. To znači da će verovatno u jednakoj meri moći da zaraze nekoga drugoga kao i nevakcinisane osobe.

"Zaključak je bio da su se, za razliku od drugih varijanata, cepljene osobe, čak i ako se nisu razbolele, zarazile slično kao i necepljene osobe koje su se zarazile", kaže dr Valter Orenstn, šef centra za vakcinaciju Emori.

Cepljeni su sigurniji

Međutim, s obzirom na trenutnu situaciju sa širenjem delta soja, jedina opcija koju lekari mogu da preporuče jeste vakcinacija, jer ona ipak pruža određeni stepen imunizacije u odnosu na one koji nisu vakcinisani.

Kako dalje navode podaci iz dokumenta, vakcinacija 10 puta smanjuje rizik od teške bolesti ili smrti.

"Cepiva sprečavaju više od 90 odsto teških bolesti, ali mogu da budu manje delotvorna u sprečavanju infekcije ili prenosa virusa. Dakle, više zaraza i širenja unutar populacije uprkos cepljenju", piše u dokumentu.

U prezentaciji se takođe navode tri izveštaja koja ukazuju na to da varijanta delta soja, izvorno poznata kao B.1.617.2, može da uzrokuje ozbiljniju bolest.

Preporučuje se obavezno cepljenje i obaveza nošenje maski. CDC kaže da se virus posebno snažno širi u područjima SAD u kojima je vakcinisano manje ljudi.

Prema podacima sa Univerziteta Džon Hopkins, Sjedinjene Države su u poslednjih nedelju dana, u proseku, imale više od 61.300 novih dnevnih slučajeva.

"Broj slučajeva koje sada imamo veći je od bilo kojeg broja koji smo imali bilo kojeg dana prošlog leta", rekla je Rošel Valenski.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: