Dr Tepavčević dala preporuku za treću dozu vakcine određenoj grupi građana

U izjavi za medije, povodom današnje sednice Kriznog štaba, doktorka epidemiolog Darija Kisić Tepačević dala je preporuku za vakcinaciju trećom dozom vakcine protiv koronavirusa za određene grupe građana.

Zdravlje

Izvor: Tanjug

Sreda, 28.07.2021.

18:17

Default images
Foto: TV B92

Prema rečima doktorke Tepavčević, treću dozu vakcine bi trebalo da prime građani koji imaju takozvana imunodeficijentna stanja i osobe koje imaju hronična oboljenja, pa im je zbog toga imuni sistem oslabljen.

U ovoj grupi nalaze se i osobe koje imaju maligna oboljenja, osobe koje idu na hemodijalizu i osobe koje su prethodno imale transplantaciju određenih organa.

Takođe, pacijenti koji imaju hronična oboljenja, kao što su oboljenja jetre, pluća i bubrega trebalo bi da prime treću dozu vakcine, jer je njihov imuni sistem već oslabljen.

Dr Darija Kisić Tepačević napominje da bi ova grupa pacijenata trebalo da primi treću dozu vakcine 6 meseci nakon što su primili drugu dozu, radi jačeg imunog odgovora.

I dalje se, kaže, rade medicinska istraživanja i prati se ponašanje ovog virusa, kako bi se utvrdilo kada je, kome i u kom roku optimalno potrebna dodatna doza vakcine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: