Dr Tepavčević dala preporuku za treću dozu vakcine određenoj grupi građana

U izjavi za medije, povodom današnje sednice Kriznog štaba, doktorka epidemiolog Darija Kisić Tepačević dala je preporuku za vakcinaciju trećom dozom vakcine protiv koronavirusa za određene grupe građana.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: TV B92
Foto: TV B92

Možda vas zanima:

Treća doza - reakcija može da bude malo jača, korist je daleko veća

"Preporuka je da treća doza bude najviše ispitana i prikazana vakcina" VIDEO

Prema rečima doktorke Tepavčević, treću dozu vakcine bi trebalo da prime građani koji imaju takozvana imunodeficijentna stanja i osobe koje imaju hronična oboljenja, pa im je zbog toga imuni sistem oslabljen.

U ovoj grupi nalaze se i osobe koje imaju maligna oboljenja, osobe koje idu na hemodijalizu i osobe koje su prethodno imale transplantaciju određenih organa.

Takođe, pacijenti koji imaju hronična oboljenja, kao što su oboljenja jetre, pluća i bubrega trebalo bi da prime treću dozu vakcine, jer je njihov imuni sistem već oslabljen.

Dr Darija Kisić Tepačević napominje da bi ova grupa pacijenata trebalo da primi treću dozu vakcine 6 meseci nakon što su primili drugu dozu, radi jačeg imunog odgovora.

I dalje se, kaže, rade medicinska istraživanja i prati se ponašanje ovog virusa, kako bi se utvrdilo kada je, kome i u kom roku optimalno potrebna dodatna doza vakcine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 78 idi na stranu