EMA: Delta će činiti 90 odsto svih virusa u Evropi

Evropska agencija za lekove ( EMA) i Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti ( ECDC) u svom poslednjem izveštaju ocenjuju da će delta soj virusa do kraja avgusta predstavljati 90 odsto svih virusa SARS-CoV-2 koji cirkulišu u EU.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/Billion Photos
Ilustracija: Shutterstock/Billion Photos

Pročitajte još:

Vakcina proizvođača Fajzer i Biontek efikasna protiv delta varijante

Stigao je u Srbiju. Šta znamo o delta soju?

Fajzer testira novu varijantu vakcine sledeće nedelje, Amerikanci su već rezervisali veliki deo

Dva najznačajnija medicinska centra u EU upozoravaju da se delta soj brzo širi Evropom i da može da ometa napore usmerene ka uspostavljanju kontrole nad pandemijom.

Dodaje se da je ovaj soj za 40 do 60 odsto prenosiviji od ranije verzije alfa i da može biti povezana sa većim rizikom od hospitalizacije.

U EMA i ECDC naglašavaju da je kompletna vakcinacija i dalje najefikasnija u zaštiti protiv kovida 19 bez obzira na soj virusa.

Preliminarni dokazi sugerišu da su obe doze vakcine protiv kovida 19 potrebne da bi se obezbedila odgovarajuća zaštita od delta varijante.

Posebno se podstiču zdravstveni radnici da se vakcinišu kako bi zaštitili sebe, svoje porodice i one sa kojima rade i o kojima brinu.

Kada je reč o tzv "mešanju vakcina", gde se za drugu dozu koristi različita vakcina u odnosu na prvu, u EMA i ECDC kažu da još nemaju konačne preporuke, ali da "postoje dobre naučne osnove za to da će ova strategija biti sigurna i efikasna u vakcinaciji protiv koviad 19".

Istovremeno, napominje se da je trenutno "prerano tvrditi da li će i kada biti potrebna dodatna doza vakcine protiv kovida 19" i da se još radi na informacijama o tome koliko zaštita od vakcina traje, takođe uzimajući u obzir širenje varijanata.

EMA i ECDC pozivaju građane da se i dalje pridržavaju mera kao što su nošenje maski i socijalno distanciranje i napomnju da će to biti važno sve dok se veći deo populacije ne vakciniše.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 78 idi na stranu