Od zmijskog otrova napravili lepak koji zaustavlja krvarenje

Naučni tim, sastavljen od eksperata iz Kanade i Kine, napravio je lepak za kožu koji u roku od 45 sekundi zaustavlja krvarenje, prenose mediji.

Izvor: vijesti.me
Podeli
Foto: Shutterstock/Ton Bangkeaw
Foto: Shutterstock/Ton Bangkeaw

Možda vas zanima:

Ovaj izum može da zaustavi krvarenje rane za 15 sekundi

Nije svako krvarenje opasno

Naučni časopis "Science Advences" objavio je rezultate naučnog istraživanja o potencijalnim lekovitim svojstvima enzima batroksobina koji se nalazi u otrovu zmija, najčešće poskoka.

Tim su činili istraživači sa kanadskog Manitoba univerziteta, londonskog Vestern univerziteta i Vojnomedicinskog univerziteta iz kineskog grada Čongkinga.

Kibre Makonan sa Vestern univerziteta je za CBC kazao da je poznato da zmijski otrovi ubijaju razređivanjem krvi ili delovanjem na nervni sistem, a da batroksobin izaziva zgrušavanje krvi.

"Kao naučnici smo postavili pitanje da li možemo da napravimo zaokret i iskoristimo to kao medicinski lek. Evo, uspeli smo da dođemo do pozitivnog odgovora“, kazao je Makonan.

Pojasnio je da su u laboratoriji uspeli da na bazi enzima iz zmijskog otrova naprave lepak koji će moći da se koristi i na terenu za zaustavljanje krvarenja pri različitim povredama ljudi. Enzim će se aktivirati posebnim laserom ili zagrevanjem pomoću svetiljke pametnih mobilnih telefona.

Istraživanja su pokazala da je lepak te vrste i deset puta efikasniji od fibrinskih koji se već koriste u medicinske svrhe.

Očekuje se da se novorazvijeni lepak u masovnoj komercijalnoj upotrebi nađe za pet godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 78 idi na stranu